Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tystnaden inte lika kontroversiell längre

Stiftelsen Berget firar i år 50 års jubileum. S:t Davidsgården och Meditationsgården befinner sig i en mycket expansiv period och under året har mångmiljonbelopp investerats i nybyggnation och renoveringsprojekt.
-Vi stod inför ett vägval, att krympa verksamheten eller utveckla den. Vi valde att våga satsa, säger Stiftelsen Bergets föreståndare Peder Bergquist.
Hela året är en hyllning till Berget och syftet med det från början kontroversiella projektet är öppenhet, tydlighet och insikt.

När S:t Davidsgården skulle byggas var planera att det skulle ligga vid stranden, nära Stiftsgården. Det blev högljudda protester mot projektet och den moderna och spektakulära byggnaden.

Platsen blev i stället på Berget, nära Stiftsgården men uppe på urberget i Kaplaskogen. Året var 1962 och Rättvik blev platsen för Nordens första retreatgård.

-Tanken var att människor som i många fall åkte utomlands, till bland annat Indien för att meditera skulle kunna göra det i Sverige. Vi har genom åren haft många besök från framför allt de Nordiska länderna som sedan också byggt anläggningar för retreat och meditation.

-Vi upplever nu efter åren på Berget en positiv inställning från befolkningen, säger föreståndare Peder Bergquist och visar runt bland husen och byggnaderna på Berget som nu 50 år efter byggnationen av S:t Davidsgården har blivit en by i området Templet.

Att S:t Davidsgården byggdes uppe på ett berg i stället för vid stranden vid Siljan var meningen, anser Peder Bergquist.

-Att vi befinner oss på ett berg är en del av vår identitet. Vårt kapell ligger till exempel ute på klippan. Viktiga händelser i kristendomen och även inom andra religioner har utspelats på just berg. Uppe på berget får vi insikt, stranden har utsikt och båda behövs. För oss är avskildheten här på Berget, distansen viktig för att få inre perspektiv.

Peder Bergquist förstår att bygganden väckte känslor när den skulle byggas.

-Den sticker ut och hade varit väldigt utmanande vid Stranden. Här på Berget äger vi skogen runt omkring och vi kan få den avskildhet vi behöver och samtidigt kunna expandera, men som min företrädare, föreståndare Per Mases sa" vi utvecklas organsikt".

Och stiftelsen har vuxit. I den kristna kommuniteten bor 13 personer som arbetar med verksamheterna på Berget. Dessutom finns tio volontärer på Berget kortare perioder.

-Medarbetarna har givit upp sina karriärer. Vi arbetar utan lön. Ibland har vi uppfattats som konservativa, men vi är radikala. Vi är öppna för alla och i dagens materialistiska samhälle förespråkar vi gemenskap och enkelhet. Vi bryter mot det individualistiska värderingarna. Vi anpassar oss inte efter tidens växlingar. Vi står fast och vi bjuder in människor när det blåser och stormar till stillhet och tystnad. Kyrkans tradition och ekumenisk samhörighet är viktig. Däremot är tystnaden och retreaten inte så uppseendeväckande i dag, säger Peder Bergquist.

Bland kurser och retreater på Berget under hösten kan nämnas som exempel Mystik vår tid med Lennart Koskinen, biskop emeritus, Mindfulness och retreatutbildningar.