Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tyska jobb till Avesta?

Det handlar om mer än en fördubbling av kallvalsningskapaciteten i "Nya Avesta" om Outokumpu ska lyckas pressa ned sin marknadsandel från dagens 50 procent i Europa till under 40 procent som är EU:s krav.
Tyska och Italienska jobb kan nu hamna i Sverige.

Outokumpu vill inte sälja Långshyttan, Avesta och Torshälla men är tvungna eftersom EU-kommissionen inte accepterar att marknadsandelar på över 40 procent.

På kallvalsad tunnplåt skulle Outokumpu-Inoxum enligt EU få 50 procent av marknaden.

”Den siffran är en teoretisk beräkning och alldeles för hög enligt vår uppskattning. Den verkliga marknadsandelen är klart lägre", säger Jarmo Tonteri, Outokumpus Sverigechef till Dagens Industri.

Men hur mycket lägre accepterar EU?

Konkurrenslagstiftningen i Europa och Sverige är sådan att myndigheterna kan säga nej om en ny aktör skulle bli för dominerande och då kan man som Arla i fallet Grådö "frivilligt" erbjuda sig att sälja av verksamheter för att få köpa Milko. Det är skälet till att Arla sålde Grådömejeriet till Coop.

Och det är samma nu för Outokumpu. De erbjuder sig "frivilligt" att sälja ett komplett företag med 1300 anställda i stål- och valsverk i Avesta, Långshyttan och Torshälla med en Europeisk säljorganisation. Och för att komma under 40 procent så skickar de med ett kallvalsverk till Avesta.

Frågan är vilket, Dagens Industri skriver att det sannolikt är valsverket i Dillenburg i Tyskland, men det räcker inte för att komma under EU:s 40 procentsgräns om kommissionen inte köper Tonteris resonemang.

Men man kan därför också spekulera i att kallvalsverket i Terni i Italien som skulle omlokaliserats till Finland 2014 i stället flyttas till "Nya Avesta".

Så lyckas Outokumpu att få de europeiska konkurrensmyndigheternas godkännande till Inoxumaffären blir det en kraftig ökning av kallvalsningskapaciteten, mer än en fördubbling i "Nya Avesta AB".

I gårdagens DT så hoppades IF Metall-företrädare på Sandvik som ny ägare.

– Affären förvånar. Den svenska delen tillverkar duplexa specialstål som har kanske en procent av världsmarknaden för rostfritt. Det naturliga hade varit att det varit den italienska delen som hade sålts om man skulle minska andelen kallvalsat och så var resonemanget när affären blev känd.

– Om man tittar på tänkbara köpare som skulle vara intresserade av det svenska specialstålet så kan vi utesluta européerna Aperam och Acerinox. Troligt är ett riskkapitalbolag eller någon från Asien.

– Sandvik är ett riktigt långskott. De håller på inom samma nisch duplexa stål, med rör och långa produkter. Men platta produkter, å andra sidan kan ju Sandviks vd Olof Faxander Avesta från sin tid där, men det är ett riktigt långskott, säger branschbedömare.

Relativt snart finns det ett svar, EU-kommissionen skickar försäljningserbjudandet på fem dagars snabbremiss runt om i unionen.

Om EU-kommissionen säger nej till Outokumpus avyttringsförslag som kommer senast den 16 november har bolaget enligt uppgift till Dagens Industri ingen plan B.

Det "Nya Avesta" är något helt annat än det hot so Outokumpu kom med i början av året där beskedet var att det från Sverige efter 2014 skulle flyttas produktion av kallvalsat stål till valsverken i Krefeld och Dillenburg i Tyskland.