Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvist om vattenverk

Kommunens vattenverk i Särna står på privat mark sedan kommunen av misstag sålt den fastigheten. Nu pågår en process mellan kommunen och köparen om värdet av den mark som vattenverket står på.

Annons

Det gick på tok för fort när politikerna i dåvarande tekniska nämnden sålde SI-gården till Lomsjö vandrarhem. Först efter försäljningen stod det klart att även vattenverket följt med utan att styckas av från stamfastigheten.

När sedan Lomsjö vandrarhem sålde vidare fastigheten till en lokal företagare så följde vattenverket med i det köpet och sedan dess har det stått på privatägd mark.

Inför den försäljningen ska kommunen haft kontakt med företagaren och det skulle då ha funnits en överenskommelse om att kommunen skulle få förvärva det aktuella markområdet vid vattenverket. Kommunen har därefter låtit värdera marken och lämnat ett bud som förkastats. Enligt uppgift var kommunens bud tio kronor per kvadratmeter samt ytterligare 50 000 kronor.

Nu har kommunen höjt det budet efter att köparens jurist kontaktat kommunens ombud, det för att komma till ett avslut i affären.

Kommunen anser att de har rätten till vattnet genom den så kallade ledningsrätten, som även ger kommunen rätt till både vatten, ledningar, utrustning, byggnad och högreservoaren. Därmed är det enligt kommunen ingen risk för att vattentillförseln ska stoppas. Kommunen har också genom vattenledningsrätten också rätt till tillträde till vattenverket för skötsel och underhåll.

Särnaföretagarens ombud åberopar en betydligt högre värdering av marken och vill därtill ha ersättning för de kostnader och men som de menar sig ha haft.

Kommunens ombud å sin sida hävdar att de inte tagit del av någon annan värdering och kan därmed inte kommentera den delen. Kommunen ställer sig också frågande till vilka kostnader och men som företagaren ska ha orsakats. Att företagaren haft kostnader för ombud ska inte lastas kommunen, skriver kommunens ombud.

För Älvdalens kommun är den första försäljningen pinsam och när kommunen nu erbjuder sig at köpa tillbaka mark innebär det också en utgift som gör att de 360 000 kronor som kommunen 2009 fick för SI-gården av Lomsjö vandrarhem nu minskar i värde med det som en uppgörelse med särnaföretagaren kan föra med sig.

Om särnaföretagaren nu accepterar kommunens bud återstår att se, kommunen har begärt ett svar till den 25 oktober.

Tidningen har vid flera tillfällen sökt de båda parternas ombud.