Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om svartbygge i Lima Byggnadsnämnden JO-anmäls

Byggnadsnämnden i Malung-Sälen anser att en skogsbrukare har gjort ett fritidshus på sin skogsfastighet, utan att ha sökt byggnadslov, och skogsbrukaren får nu betala "svartbyggeavgifter". Skogsbrukaren hävdar att bygget är en ekonomibyggnad och svarar med att JO-anmäla byggnadsnämnden. Han anser att han utan resultat försökt att få besked av byggnadsnämnden vad han hade att rätta sig efter.

Annons

– I flera år har vi bett om hjälp av byggnadsnämnden för att följa de riktlinjer som finns i byggnadslagen och för att följa kommunens översiktsplan, men det har vi nekats. Dessutom har vi i vissa delar blivit vilseledda och omöjligt kunna undvika onödiga kostnader, säger skogsbrukaren.

Ärendet handlar om ett bygge på ett skogsskifte vid en sjö i Lima.

Skogsbrukaren, som kommer från södra Sverige, ville bygga en "ekonomibyggnad" för fastighetens skötsel och förråd för verktyg och utrustning.

Enligt plan- och bygglagen kan man få uppföra ekonomibyggnader för jordbruk, skogsbruk och liknande näringsverksamhet utan att behöva ha bygglov. Undantaget gäller byggnader som omedelbart sammanhänger med aktuell näring, till exempel loge, lada, maskinhall, lagerhus och magasin. En ekonomibyggnad får inte vara avsedd för bostadsändamål.

När byggnadsinspektören granskade den här aktuella "ekonomibyggnaden" så fann inspektören en timrad stuga på drygt 30 kvadratmeter med i vart fall delvis köksutrustning, gasolinstallation, varmvattenberedare och dusch.

– Den uppförda byggnaden gav närmast intryck av ett fritidshus och kan inte betraktas som en ekonomibyggnad, konstaterade inspektören efter sitt besök på platsen.

Skogsbrukaren har även anfört att hans ekonomibyggnad behövs för att uppfylla arbetsmiljökrav.

Men byggnadsnämnden menar att den självverksamme skogsbrukaren inte omfattas av Arbetsmiljölagen. Och om han ska anställa arbetare så får man tillfälligt ställa upp en manskapsvagn under tiden arbetet pågår.

Efter ett antal skriftväxlingar har byggnadsnämnden nu bestämt sig för att det är fråga om en olovlig byggnation, som skogsbrukaren inte gått med på att ta bort.

Därför har nämnden beslutat att ta ut byggnadsavgift för svartbygget med drygt 28 600 kronor. Dessutom begär nämnden att länsrätten ska döma ut en ytterligare tilläggsavgift.

Skogsbrukaren svarar nu med att dels överklaga byggnadsnämndens beslut om "svartbyggeavgiften" och dels med en JO-anmälan mot nämnden.

– Under närmare tre års tid har byggnadskontoret vägrat att ge oss svar på våra preciserade frågor om hur en ekonomibyggnad ser ut. Vi har bara fått en vag beskrivning, som att det kan vara en ladugård. Det blir en stor rättsosäkerhet när ingen i kommunen kan veta ifall det de bygger är en ekonomibyggnad. Vi vet fortfarande inte vad som är tillåtet att bygga, säger skogsbrukaren.

Mer läsning

Annons