Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingas skära ner på socialtjänst

Även socialförvaltningen har ekonomiska bekymmer. Det beräknade underskottet är nästan sju miljoner kronor.
Kostnaderna för socialbidrag och missbruksvård fortsätter dessutom att öka.

– Att vi måste dra ner på verksamheter står ganska klart, men i vilken storleksordning vet vi inte, säger socialchefen Anders Jacobson.

För att behålla samma aktivitet som nu, fattas ett antal miljoner. Han vill inte säga några siffror innan budgetuppföljningen är gjord.

Men omsorgsnämndens vice ordförande Jonas Carlgren (M), tror att det kan röra sig om 8-10 miljoner kronor som socialförvaltningen måste minska utgifterna med 2013.

– De verksamheter som havererat är försörjningsstödet, vård av vuxna missbrukare och placeringskostnaderna för barn- och ungdom, förklarar han underskottet på nästan sju miljoner kronor.

Socialförvaltningens frivilliga verksamhet kan ligga i farozonen.

– Men den frivilliga verksamheten är väldigt viktig och engagerar många människor. Utan den tror jag att det blir svårt att klara den ordinarie verksamheten, säger Jonas Carlgren.