Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas lämna landet - för att få komma tillbaka

/

Eli Esther i Lima tar i dag, måndag, buss, tåg och flyg tillbaka till Tanzania. Det för att ordna sina id-handlingar, söka pass och uppehållstillstånd för att kunna återvända till sin Tommy i Lima. Eli är en positiv och glad kvinna, men hon har gått igenom upplevelser värre än vad någon kan förstå.

Annons

Eli Esther kommer ursprungligen från södra Somalia, men stambråk tvingade henne att fly efter det att hon våldtagits vid två tillfällen.

– Jag flydde från Somalia till Kenya och vidare till Tanzania. Då hade jag en pojke som var nyfödd och jag var gravid och födde ytterligare en son. Båda pojkarna föddes efter våldtäkter, berättar Eli.

I Tanzania såg livet ut att ordna upp sig och Eli träffade en ny man. Tillsammans fick de ytterligare en son och en dotter.

Sedan drabbades åter Eli av en katastrof.

– Vi bytte religion till kristendom och antagligen var det vad som utlöste ett överfall av min familj från en grupp människor. De misshandlade mig och min man svårt och våldtog mig. Huset vi bodde satte de eld på och inne i huset omkom min man och vår treåriga dotter i branden, berättar Eli.

Männen som angripit familjen släpade ut Eli och dumpade henne i buschen.

– Våra pojkar flydde från huset när det angreps och gömde sig. Sedan fann de mig och lyckades ordna hjälp åt mig, berättar Eli, som inte har några minnen alls av händelsen.

Fullständigt sönderslagen och medvetslös ordnade en privatperson den hjälp som behövdes med läkare som räddade Eli åter till livet. I två år fanns Eli kvar hos mannen som tog hand om henne.

Med hjälp av ett lånat pass såg han också till att hon 2009 kunde komma till Sverige för fortsatt vård och hjälp. Pojkarna blev kvar i Tanzania.

– Jag hamnade först på en asylmottagning där jag blev hotad av somaliska kvinnor, då jag bytt religion och fick därför ny placering. Det var då, sommaren 2010, som jag kom i kontakt med Tommy genom internet, berättar Eli.

Tommy Gillerås i Lima lever sedan födseln med en CP-skada, men med datorns hjälp kunde han komma i kontakt med Eli.

När Tommy dessutom drabbades av en annan skada fanns Eli med vid hans sida och skötte om honom efter operationen. Tommys nya skada gav honom rätten till en personlig assistent och sedan dess har Eli funnits vid hans sida. För ett år sedan förlovade sig paret.

– Eli är en underbar kvinna och det bästa som hänt mig i hela mitt liv. Hon är jätte-jätte fin och betyder oerhört mycket för mig, säger Tommy.

Under de 18 månader som Eli bott i Lima och lärt sig svenska så har hon också blivit en del av bygden.

– Lima och limaborna är underbara människor med stora hjärtan, säger Eli rörd.

En tjock bok med hälsningar till stöd för henne och Tommy har hon fått, en bok där så gott som alla limabor vädjar att hon nu ska få det uppehållstillstånd hon söker för att få återvända till Tommy och Lima.

– Nu har jag fått hjälp i Tanzania så jag ska kunna få riktiga id-handlingar och hämta ut ett pass. Med det ska jag kunna söka uppehållstillstånd på svenska ambassaden så jag kan återvända hit till Lima, säger Eli, lätt orolig inför den långa resan.

– I Tanzania ska jag också åter få träffa mina pojkar, säger Eli, som skickat pengar till deras uppehälle under åren i Sverige.

Elis förhoppning är att hon någon gång även ska få sina två yngsta pojkar, nu 14 och 16 år med hem till Lima.

– Den äldsta sonen har träffat en flicka och bildat familj och vill vara kvar, men jag ser fram emot att få träffa dem igen.

För Eli är mötet med pojkarna viktigt, men det handlar också om att få de id-handlingar hon behöver för att kunna söka uppehållstillstånd och få återvända till Tommy och Lima. Därefter finns äntligen chansen att Eli ska kunna få leva det familjeliv med Tommy och sina pojkar som hon drömmer om.

– Jag hoppas det går fort att ordna de handlingar som behövs så Eli kan återvända, säger Tommy, och torkar bort en tår i ögat.

Mer läsning

Annons