Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tveksam effekt av nystartszoner

Tre M-ledamöter i riksdagens skatteutskott besökte i går Borlänge för att bland annat med Företagarna diskutera en möjlig satsning på nystartzoner. I klartext är tanken att specialregler för Tjärna ängar ska göra att nya arbetstillfällen ska skapas där.

Tjärna ängar är en av tolv stadsdelar i landet där arbetslösheten är skyhög, utbildningsnivån låg och andelen i befolkningen som lever på försörjningsstöd mycket stor. I samband med att utredningen presenterades fick regeringen en lista på 30 stadsdelar runt om i landet, men den har senare strukits ned till de tolv där situationen är som mest allvarlig.

Integrationsminister Erik Ullenhag har pekat på att nya lösningar måste prövas för de miljonprogramsområden runt om i landet som upplevt decennier av fattigdom. Men detta med nystartzoner är inte alls oproblematiskt.

Jobben behöver ju inte uppstå i grannkvarteret för att en stadsdel ska uppleva att arbetslösheten bland dem som bor där sjunker. Det är tvärt om mycket vanligt att människor bor på ett ställe och jobbar i en annan del av en stad.

Det är mycket som tyder på att riktade utbildningsinsatser är en bättre väg in på arbetsmarknaden i stadsdelar där utanförskapet är stort.