Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvättmaskinen i Villa Bergalid den äldsta i världen

Bergslagets legendariske disponent Erik Johan Ljungberg var ett tekniskt geni. Den elektriska tvättmaskinen han konstruerade och lät bygga i Villa Bergalid installerades åtta år innan det första patentet beviljades på en elektrisk tvättmaskin, över 40 år innan Elektrolux tog upp tillverkningen.
I hans hus som han flyttade in i 1902 finns också Sveriges äldsta fortfarande fungerande hiss.

Annons

Erik Johan Ljungberg, 1843–1915, var en av Sveriges mest betydande industrimän och disponent för Bergslaget i 38 år. Ljungberg anställdes 1875, nästan samtidigt som elektriciteten kom till Dalarna och han förstod att använda den både privat och som disponent.

1900-1902 byggde han sitt slott - Villa Bergalid. Dit flyttade han och hustrun Hildur 1902. Då hade Ljungberg också installerat den tidens mest innovativa tekniker i huset, elektriciteten, treglasfönster, centralvärme (fanns då bara hos Grand Hotel i Stockholm), hiss och en elektrisk tvättmaskin. Hela huset skvallrar än i dag av hans uppfinningsrikedom.

Tvättmaskinen nere i källaren är Ljungbergs egen uppfinning.

– Den installerades när huset byggdes, berättar Ehrling Sjöberg som berättar att Frimurarna har tillgång till en mycket omfattande skriftlig dokumentation av allt i Villa Bergalid.

Ljungbergs tvättmaskin är åtta år äldre än den första patenterade elektriska maskinen i världen, över 40 år äldre än när Elektrolux gick in på marknaden.

– Ljungberg lät bygga den på Göteborgs mekaniska verkstad. Den har modern teknik som reversering, berättar Ehrling Sjöberg.

– Den kallas "tvättinrättning" och i brevet nämns en rad andra tillhörande utrustningar, berättar Ehrling som inte har någon förklaring till att Ljungberg inte tog patent på maskinen.

– Det är en teknisk kulturskatt vi förvaltar, säger Gösta Andersson som dock saknar Ljungbergs röst och han ber Faluborna att leta på sina vindar efter gamla blå phonografrullar för de hoppas återfinna rullar med Ljungbergs röst.

– Han lät redan 1889 installera en diktafon. Tänk om vi fick höra hans röst, säger Gösta Andersson.

Anledningen till att DT blev inbjudna till en teknisk rundvandring i Villa Bergalid var en skrivning om att den äldsta hissen i Falun finns i Böndernas hus som nu ska bli bostadsrätter

– Hissen i Bergalid är mycket äldre. Den är den i dag äldsta fungerande hissen i Sverige, berättar de två Frimurarna som förvaltar Ljungbergs arv.

Också hissen, som i dag används för att forsla mat från köket i källaren till matsalen en trappa upp, fungerar.

– Den krånglar mindre än vår andra personhiss som installerats betydligt senare, säger Ehrling Sjöberg.

Hissen levererades av Graham Brothers som var ledande svensk hisstillverkare som grundades 1887. Motorn till hissen är en trefasmotor på tre hästkrafter från Asea i Västerås. Motorn har Aseas gamla firmamärke.

– Jag skulle gissa att villa Bergalid fick sin elektricitet från vattenkraftverket i Bergsgården. Där fanns ett gammalt vattenkraftverk när jag växte upp, minns Ehrling Sjöberg.

Sjöberg tar sedan reda på att kraftstationen i Bergsgården invigdes 25-26 september 1895.

Asea hade fram till 1933 ett hakkors som firmamärke men nazisterna i Tyskland gjorde den logotypen obrukbar, men det är en annan historia.