Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvättlina startade pridefestivalen i Falun

/
  • Isabell Boväng, Dalarnas museum, uppmanar Faluborna att delta i konstprjektet
  • Dalarnas museum har dekorerats med en tvättlina där hänger kläder i regnbågens färger.
  • Falu Pride har börjat och det syns utanför Dalarnas museum.

På måndagen startade Falu Pride. Samtidigt spändes ett klädstreck upp framför Dalarnas museum med kläder i regnbågens färger.
– Hoppas Faluborna hänger på och klär vår stad i pridefärgerna, säger Isabell Boväng.

Annons

Dalarnas museums bidrag till årets Falu Pride är det interaktiva projektet "Tvättlina".

Tanken är att Faluborna ska sätta upp tvättlinor med textilier i pridefärger och sedan fota och dela bilderna på Instagram och Twitter under #tvattlina.

– Vi hoppas att det ska synas att det är pridefestival i falun. Att Faluborna klär staden i regnbågens färger med sina tvättlinor och att det sprider sig i sociala medier, säger Isabell Boväng programsamordnare på Dalarnas museum.

På innergården till museet finns en tom tvättlina. Där kan den som inte har möjlighet att sätta upp en egen hänga klädesplagg för att sedan fota.

– Kläderna kommer hänga där hela veckan och eventuellt någon vecka till om inte folk hämtar tillbaka sina plagg.

Projekt tvättlina startades av konstnärerna Ilar Gunilla Persson och Heidi Lunabba i samband med Jeppis Pride juli 2014 i Jakobstad i Finland. Sedan har den varit med på pridefestivaler runt om i världen.

– Att delta är enket, tvättlinan kan vara var som helst där den syns och ditt deltagande är viktigare än en perfekt färgskala. Din tvättlina är en vänlig gest för ett öppet, tolerant och accepterande samhälle, säger Ilar Gunilla Persson om projektet.

Annons