Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvätta inte bilen hemma – det är farligt för miljön

Många väljer att tvätta bilen hemma och känner sig duktiga när bilen står fläckfri på garageuppfarten. Men att tvätta bilen hemma är något du istället borde vägra att göra – det är nämligen både farligt för miljön och våra vattendjur.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Under våren och sommaren är det många som väljer att tvätta bilen hemma, på gatan eller på garageuppfarten. Men att tvätta bilen hemma är något vi borde undvika att göra.

Men varför ska man inte tvätta bilen hemma – Borlänge kommun berättar på sin hemsida att det tvättvattnet som kommer från biltvätten innehåller många skadliga kemikalier. Om vi då tvättar bilen på gatan eller garageuppfarten rinner tvättvattnet ner i dagvattenbrunnarna och marken, som i sin tur rinner ut i våra sjöar och vattendrag, vilket är ett stort miljöproblem i samhället. Därför ska du istället tvätta din bil på avsedda anläggningar, så som biltvättar, eftersom att de är anslutna till reningsanläggningar.

De farliga kemikalierna gömmer sig i bilshampon och avfettningsmedel, även i de mildare tvättmedel och såpa finns dessa kemikalier. När tvättmedel rinner ut i brunnarna och ut i våra sjöar orsakar skada på både sjöarna och vattendjuren. Därför ska man alltid använda sådana tvättmedel som är så ofarliga som möjligt för miljön.

Så till nästa gång du ska tvätta bilen, åk istället till en biltvätt eller gör-det-själv-hall, där rinner tvättvattnet ut i reningsverken och där används skonsamma tvättmedel som är bättre för miljön.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Annons