Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvära kast om vinster i välfärden

LO:s Tobias Baudin och Lena Johnsson angriper i sin artikel (18/9)i företags möjligheter att kunna göra vinst inom välfärdssektorn. Att Baudin och Johnsson så tydligt säger nej till företag i välfärden är beklagligt.

Enligt en undersökning från Vårdföretagarna fruktar knappt vart tredje vård- och omsorgsföretag att de måste lägga ner om vinstbegränsning eller vinstförbud införs. Av LO:s största fack Kommunals medlemmar är det närmare 100 000 som idag jobbar i privata företag. Det är medlemmar som LO med sitt beslut vänder ryggen.

Något som tappats bort i debatten är vilken kovändning beslutet från LO-kongressen faktiskt är. Att LO alltid skulle ha varit motståndare till välfärdsföretags möjligheter att göra vinst är långt ifrån sant. Frågan om vinstförbud i välfärdssektorn har tidigare varit föremål för en statlig utredning som tillsattes av den socialdemokratiska regeringen år 2002. Förslaget om icke vinstsyftande företag fick dock mycket kritik av remissinstanserna, inte minst från LO.

Om man jämför vad LO skrev i remissvaret till utredningen med vad LO säger i dag är det alltså raka motsatsen. LO skrev 2004:

Det går inte att generellt säga att privata aktörer utan vinstintresse bedriver verksamhet med högre kvalitet än företag som har vinst som huvudsyfte. Att begränsa möjligheten till vinstutdelning påverkar därför på intet sätt behovet av en god kvalitets- och kostnadskontroll.

Även när LO gavs möjlighet att yttra sig över förslaget om att när landsting överlämnar ansvaret för driften av hälso- och sjukvård till annan aktör än det offentliga, ska verksamheten inte få drivas i syfte att skapa vinst åt ägare eller annan, var man också inne på en liknande linje. Om detta förslag skrev LO följande i sitt yttrande: ... förslaget som syftar till att ta bort möjligheten för vinstdrivande företag att bedriva sjukhusverksamhet skjuter bredvid målet och få problem löses på detta sätt.

Med kännedom om dessa tidigare yttranden är det nog många som undrar över orsaken till dagens signaler. Hur kunde LO gå från att vara emot förslag som förbjuder vinst i välfärden till att i dag vara en av de starkaste förespråkarna för ett sådant förbud?

Carl Ström

är regionchef, Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel