Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvåhundra år av trygghet – nu firas sparbanksidéns jubileum i Bjursås: "Pengarna stannar i bygden istället för till aktieägare"

Sveriges första sparbank bildades i Göteborg den 28 oktober 1820. Sparbanksidén har alltså levt i 200 år i Sverige.
I Bjursås har det funnits sparbank sedan 1910 och banken verkar idag i samma anda som när den bildades.

Allt började med en präst i Skottland, i den lilla byn Ruthwell. Prästen hette Henry Duncan och han hade en idé om en plats dit människor ur den lägre klassen kunde gå för att spara undan en slant och på så sätt skapa ett litet eget kapital. Vem som helst skulle få sätta in hur små belopp som helst och därmed var sparbanksidén född.

Senare spred den sig till Sverige och blev en omedelbar succé. Att vem som helst kunde bli en sparare, om än en liten, skapade en trygghet som tidigare saknats. De svenska sparbankerna fick redan från början en stark lokal förankring och ett starkt lokalt styre. Det är ett arbetssätt som Bjursås Sparbank hållit fast vid.

– Vi jobbar fortfarande enligt grundtanken med sparbanksidén. Hos oss är alla sparare lika mycket värda oavsett om de sparar miljoner eller sju kronor. Här kan man fortfarande komma in fysiskt och sätta in eller ta ut sina pengar, så ser det inte ut överallt längre. Inget problem är för litet hos oss. Pengarna stannar i bygden istället för till aktieägare som hos många andra banker. Jag tror det känns tryggt för våra kunder, berättar Kristina Fredriksson, som jobbat på Bjursås Sparbank sedan 1990.

Här kan du läsa mer om sparbankernas riksförbund

Med 30 år på banken så har Kristina hunnit bli ett känt ansikte i Bjursås och många känner henne som ”Kristina på banken”. Hon berättar att trots att mycket har förändrats under åren på banken så är sig mycket också likt.

– Jag tror vi alltid har uppfattats som en trygg och stabil bank. Hos oss blir alla kunder sedda, tidigare hade vi en slogan Banken är så liten att varje kund blir stor. Det känner jag gäller än idag, även fast vi inte är en så liten bank längre, säger Kristina och påpekar:

När jag började var vi fem personer som jobbade här, idag är vi 17 stycken.

Även kunderna intygar att man blir sedd som kund i Bjursås Sparbank. Malte Johansson har varit både privat- och företagskund i många år.

– Tryggheten ligger mycket i att man känner de som jobbar här och att de i sin tur känner och känner igen mig. Jag bytte bank 1991 under finanskrisen och har aldrig ångrat mig. Skulle man någon gång hamna i en ekonomisk knipa känner jag att de på banken verkligen skulle göra allt de kan för att försöka hjälpa till att reda ut och fixa det.

Här kan du få mer info om Bjursås Sparbank, vilka kunderbjudanden som finns och hur du blir kund

Det märks verkligen att Kristina gillar sitt jobb. Hon beskriver hur utvecklande det är att varje dag få träffa och hjälpa människor och om hur hon känner tillfredställelse i att göra ett bra jobb. Och det verkar gälla för alla på Bjursås Sparbank, har man väl börjat där verkar man vilja vara kvar.

– Har man bra personal så blir man ju omtyckt. Det är ju så, personalen blir varumärket och trivs de och gör ett bra jobb så uppskattas det av kunderna, säger Kristina och konstaterar:

Personalen ger oss det goda ryktet vi har. Vi är verkligen ett bra gäng och alla är duktiga.

Nyligen presenterades en bankundersökning från Svenskt kvalitetsindex där Bjursås Sparbank tillsammans med övriga sparbanker hamnade på första plats i kundnöjdhet för både privat- och företagssidan.

– Det är ju jätteroligt att vi får så fina omdömen och det passar ju bra nu när vår idé fyller 200 år, säger Kristina.

Så blir du som privatperson kund hos Bjursås Sparbank

Beskedet om att sparbankerna har Sveriges nöjdaste kunder firade personalen i Bjursås med tårta. Firandet av 200 års jubileet blir däremot inte som det från början var tänkt. Ett storslaget firande där man samlar mycket folk samtidigt som världen drabbats av en pandemi känns inte tryggt och sparbankerna har därför valt att avstå firande på det sättet. Däremot kan det hända att kunder som besöker banken i anslutning till årsdagen på ett eller annat sätt märker att det är en speciell dag i den svenska bankhistorien.

I övrigt så fortsätter Bjursås Sparbank precis som Kristina Fredriksson inledde. Här jobbas det vidare enligt sparbanksidéns grundtanke om ekonomisk trygghet. Bjursås Sparbank är och ska vara en bank där alla känner sig välkomna och där alla ska kunna bygga upp sin ekonomi.

Är du företagare i Bjursås? Klicka här för att se vad Bjursås Sparbank kan göra för dig

Fakta - 4 punkter om Sparbanken

● Den 31 oktober infaller Världsspardagen, ett datum då sparbankerna manifesterar att Sparbanksidén i Sverige fyller 200 år.

● Sparbankerna kan redovisa samhällsnyttiga insatser som genomförts under 2019, vilka visar på vilken imponerande kraft det ligger i sparbanksidén.

● Gemensamt har Sparbankerna genom bidrag, sponsring och andra insatser levererat samhällsnytta för närmare 500 miljoner kronor. Alltså nästan en halv miljard – bara under 2019.

● Gemensamt stödjer Sparbankerna i sina verksamhetsområden långt mer än 5000 föreningar. Utan Sparbankerna hade föreningslivet i Sverige varit betydligt fattigare.

Källa: Sparbankernas Riksförbund

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Bjursås Sparbank och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Fler artiklar i
Bjursås Sparbank
ANNONS FRÅN BJURSÅS SPARBANK

Evelina på Bjursås Sparbank hjälper digitala nybörjare med bankärenden: "Många är nyfikna och vill lära sig"

Året var 1999 och millennieskiftet stod inför dörren när ett tv-team klev in på Bjursåsskolan för...
ANNONS FRÅN BJURSÅS SPARBANK

Tvåhundra år av trygghet – nu firas sparbanksidéns jubileum i Bjursås: "Pengarna stannar i bygden istället för till aktieägare"

Sveriges första sparbank bildades i Göteborg den 28 oktober 1820. Sparbanksidén har alltså levt i...
ANNONS FRÅN BJURSÅS SPARBANK

Sparbankerna har Sveriges nöjdaste kunder – jubel i Bjursås: "Personalen är vårt starka varumärke"

Att kunna stoltsera med epitetet ”Sveriges nöjdaste kunder” är få förunnat. Men för Bjursås...
ANNONS FRÅN BJURSÅS SPARBANK

Från motgång till framgång – så stöttade Bjursås Sparbank anrika Sundborns GoIF: "Otroligt fint initiativ"

Att banken i Bjursås är omtyckt råder det inga tvivel om. En lång tradition av bra lokal service,...
ANNONS FRÅN BJURSÅS SPARBANK

Anrika Bjursås Sparbank bygger ut och utökar personalen – VD:n Ola: "Vår styrka är personliga mötet med kunderna"

Det händer saker på banken i Bjursås. Under det senast decenniet har många banker i takt med...