Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvååringen hittad

Pojken har hittats. Han hittades i skogen en dryg kilometer från huset där han försvann.
– Han är blöt, kall, frusen och trött – men vid liv, säger polisens pressansvarige Stefan Dangardt.

Efter 19 timmar har den tvååriga pojken som i går eftermiddag försvann från sin farmors hus i Vikmanshyttan utanför Hedemora hittats.

– Pojken är anträffad för kanske en halvtimme sedan, i skogen drygt en kilometer från platsen där han försvann, säger polisens pressansvarige Stefan Dangardt när DT når honom strax efter klockan elva.

– Han hittades av en frivillig motorcyklist som kört omkring i skogen och letat.

Pojken mår under omständigheterna bra och hur nu förts med ambulans till Falu lasarett.

– Han är blöt, kall, frusen och trött – men vid liv, säger Stefan Dangart.

Det var vid 16-tiden på fredagseftermiddagen som den tvåårige pojken försvann från sin farmors hus i Vikmanshyttan utanför Hedemora. Hans farmor befann sig på vårdcentralen när hennes sambo hörde dörren öppnas. Han befann sig då på toaletten. När han kom ut var Valde borta.

– Det är enormt konstigt alltihop. En tvååring kan inte ha försvunnit på den korta tiden, inom fem-tio minuter, sade farmodern Anneli Laurila till DT på lördagsförmiddagen

– Valde är inte så snabb att gå och om han hade stuckit iväg själv tror jag att han skulle ha gott i väg lugnt och sansat, fortsatte hon.

Sambon gav sig direkt ut att leta i skogen bakom huset och tog därefter cykeln. Pojkens pappa Matias Laurila kontaktades och kom direkt hem från jobbet för att söka.

– Och jag tog bilen och körde runt i området och frågade alla jag mötte, berättar farmodern Anneli Laurila.

När de inte hittade några spår kontaktade de polisen.

– 17.11 ringde jag, berättar Anneli.

Polisen skickade genast ut patruller till Vikmanshyttan. Under gårdagskvällen och natten deltog både Missing people och ett stort antal frivilliga i sökandet – människor som efter återfinnandes nu återigen kan slappna av.

– Folk går omkring och är ganska glada och nöjda över att det här har fått ett så pass lyckligt slut, säger Stefan Dangardt.

– Vi från polisen är oerhört tacksamma för allt engagemang. Det har varit över 1000 personer här, de flesta frivilliga, så uppslutningen har varit fantastisk.