Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två veckors operafest i Vattnäs

Vattnäs Konsertlada ger en fullskalig operafestival i sommar med Brittens Lucretias våldtäkt som huvudnummer. Sex till åtta föreställningar och en rad konserter är inplanerade under de två veckor festivalen pågår.

Annons

Redan förra sommaren kunde sångarparet Pers Anna Larsson och Göran Eliasson inviga det nybyggda konserthuset hemma i Vattnäs med en sångfest i två dagar.

I år byggs festen ut till en festival med en scenisk opera som ges i minst sex föreställningar, åtta om köptrycket blir stort. Speldatum blir mellan 13-29 juli.

– Vi har gjort några festliga och glättiga konserter. Nu väljer vi att göra något annat. Brittens The Rape of Lucretia, är en riktig opera med djup, det handlar om ett viktigt och intressant ämne, säger Pers Anna Larsson.

Operan bygger på berättelsen om Sextus Tarquinius, en av kungens söner som våldtar den romerska adelsdamen Lucretia. Hon berättar vad som hänt för sin make innan hon tar sitt liv. Händelsen utlöste en revolt där kungen störtades, kungamakten avskaffades och republik bildades.

– Det handlar om moral i krig, eller bristen på moral i krig, där kvinnor hamnar i kläm. Det här händer fortfarande i dag, det är därför det är angeläget att ta upp, säger Pers Anna Larsson som själv kommer att sjunga titelrollen som Lucretia och dessutom regissera.

– Trots att det är ett allvarligt ämne, kommer det att bli roligt, inte minst för att vi har lyckats locka så många sjungande vänner till festivalen.

Hovsångerskan Ingrid Tobiasson är en av dem. Basbaryton, Anton Ljungqvist och operahögskoleeleven Richard Laby är två andra. Håkan Ekenäs är klar för rollen som Tarquinius. Göran Eliasson gör den stora tenorrollen som en av två berättare, lyriska sopran Eva-Lotta Ohlsson är den andra delen av berättarparet.

– De dagar vi inte spelar opera under festivalen har vi konserter med piano, säger Pers Anna.

Förutom sångarna i operan deltar en rad sångare i konserterna, bland dem Hillevi Martinpelto som sjunger med Ingrid Tobiasson.

Tenorstjärnan Michael Weinius ger en konsert tillsammans med Dalasinfoniettans nya chefsdirigent Tobias Ringborg.

Dessutom är countertenoren Magnus Karlberg klar för festivalens konsertprogram tillsammans med altsångerskan Maria Forsström.

– Det känns redan nu som vi har fått ihop en späckad festival, säger Pers Anna Larsson som har sina rötter på gården i Vattnäs.

Tankarna på att bygga ett eget konserthus kom för några år sedan när hon och Göran Eliasson gjorde en konsertturné med Dalasinfoniettan.

– Vi konstaterade att det inte fanns några konserthus i länet, att vi alltid spelade i kyrkor. Det är vackert men ibland behövs ett profant alternativ, jag tror inte att man skulle kunna göra Lucretias våldtäkt i en kyrka. Vi tänkte först att någon annan skulle bygga, sedan slutade det med att vi byggde själva hemma på gården. Det är vi glada för i dag.

Innan operafestivalen i juli är flera konserter planerade. Den första i mars när kören Allmänna Sången möter Hillevi Martinpelto. I maj ges en Zornkonsert med bland andra Hanna Husáhr och Ingrid Tobiasson.