Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två vargar skjutna - jakten över vid Fulufjället

Årets vargjakt är avslutad när det gäller Fulufjällsreviret. På lördagen fälldes två ungvargar inom loppet av en timme.

Jaktlaget hade säkrat att minst två vargar fanns inne i den ring som bildats. Sedan den första fällts kontaktades länsstyrelsen som gav tillstånd för fortsatt jakt och den andra vargen kunde fällas en timme senare.
De två vargarna besiktigades av en representant för länsstyrelsen som konstaterade att det var två ungvargar, en hane på 36 kilo och en tik på 22 kilo. Båda vargarna såg normala ut. De ska nu föras vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt för kontroll.
– Där kommer prover att tas och det ska också göras en bedömning av hur många skott som behövdes för att de skulle fällas, säger Stig-Åke Svensson på länsstyrelsen.
Jaktledaren, som vill vara anonym med hänsyn till hur jakten uppfattas av vissa, berättar att vargarna fälldes på skottplatsen.
– Vi har haft bra spårförhållanden och kunde konstatera att det fanns minst två vargar i det område som vi ringade in. När den första vargen kom fram och fälldes så avbröt vi jakten och ringde länsstyrelsen för att rapportera. Vi fick då beskedet att vi kunde fortsätta jakten. Ungefär en timme senare kunde även den andra vargen fällas, berättar jaktledaren.
De två vargarna uppehöll sig inom det område som jaktlaget ringat in, men de gick inte tillsammans när den första vargen fälldes.
I Fulufjällsreviret har jaktlaget säkrat spår efter fler vargar än de tre-fyra som troddes vara där.
– Vi har sett spår efter minst sex vargar i området, uppger jaktledaren.
– Det innebär att vi menar att det finns minns fyra vargar kvar, inklusive alfaparet.
Den uppgiften bekräftas också av Stig-Åke Svensson.
– När jakten nu är avslutad så ska vår personal fortsätta spårningen för att finna ut hur många vargar som är kvar i området. De två som sköts var ungvargar, säger Stig-Åke Svensson.
Parallellt med den nu avslutade urvalsjakten så har även Idre nya sameby en ansökan om skyddsjakt på tre vargar från Fulufjällsreviret.
– Den ansökan hanterar vi separat, men vi kommer nu att följa upp vad som skett och hur de kvarvarande vargarna rör sig, uppger Stig-Åke Svensson.
När de två skjutna vargarna kontrollerats tillfaller skinnen, jakträttsinnehavaren och i det här fallet blir det skyttarna som får skinnen.