Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två vargar skjutna efter beslut om skyddsjakt

Naturvårdsverket beviljade skyddsjakt på två vargar som bildat revir sydväst om Idre, i det område där samebyn har sitt vinterbetesområde. Under torsdagen sköts de från en helikopter.

Det är fortfarande Naturvårdsverket som hanterar skyddsjaktsärenden i väntan på att länsstyrelsen åter får delegation på det. Däremot var det länsstyrelsen som ska gav klartecken för skyddsjakten som kunde inledas på torsdagen.Det är också länsstyrelsen som ska avlysa jakten när de två vargarna fällts och även besiktiga de fällda vargarna, som sedan tillfaller staten.

Och redan vid lunchtid på torsdagen var de två vargarna skjutna. De ska ha skjutits från en jägare i helikopter.

De två vargarna har hindrat samebyn att flytta renarna till vinterbetesområdet på Österdalälvens västra sida, totalt bedöms det finnas sex vargar som uppehåller sig inom vinterbetesområdet. Fyra av dem finns i det så kallade Fulufjällsreviret och två i det nordligare Drevdagsreviret.

– Från början hade vi en ansökan på sex djur, men vi tror oss kunna styra renarna mot det nordligare området och då kan vi reducera skyddsjaktansökan till de två vargarna, förklarar Benny Jonsson som är rovdjursansvarig för Idre nya sameby.

Samebyn är besviken på att de får bära det ekonomiska ansvaret för skyddsjakten.

– Tidigare har länsstyrelsen och samebyn delat på kostnaderna, men nu får vi ta kostnaderna. Det är lite märkligt då det är statens djur som tillåtits att öka och därmed ökar också antalet skyddsjakter. Vi tycker att ägaren till djuren också ska ta ansvar för de kostnader som i det här fallet följer med djuren. Nu får vi som drabbas av skadorna också ta kostnader för statens djur, säger Benny Jonsson.

– Vi vill inte utrota rovdjur, men det måste finnas en balans så inte de ekonomiska skadorna drabbar oss än mer.

De två vargarna är av Skandinaviskt ursprung. Tiken kommer från norska Julussareviret och hanen från Jangenreviret i Värmland.