Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två toppolitiker lämnar sina uppdrag i landstinget i Dalarna

Moderaternas två toppolitiker i landstinget, Clas Jacobsson och Gunilla Franklin, hoppar av. Det avslöjade de under en snabbt tillkallad presskonferens under förmiddagen idag.
– Jag har kommit till ett vägskäl i livet. Valet är om jag ska tänka på mig själv och min hälsa - eller om jag ska bränna ut mig helt, säger Clas Jacobsson.

Få fler nyhetspushar som intresserar just dig – så gör du!

Nya DT-appen: Ladda ner i Appstore för Iphone eller i Google play för telefon med Android

Under året som gått har moderaternas två oppositionsråd - Clas Jacobsson och Gunilla Franklin - i landstinget, var för sig, övervägt att hoppa av sina politiska toppjobb. Orsaken är att de båda upplever den politiska verkligheten i landstinget som alltför pressande.

– Jag måste nu tänka på mig själv. Det håller inte att fortsätta så här. Det senaste halvåret har varit mycket tufft, inte minst arbetet med sparpaketet på 700 miljoner. Det har inneburit mycket arbete och många olika reaktioner som pressat mig, säger Jacobsson.

SE TV: Clas Jacobsson (M) i tårar över avhoppet från landstinget

LÄS MER: LEDARE: Politiska hot sluttande plan för demokratin

LEDARE: Tystade politiker ger en sämre demokrati

LEDARE: Dödshot mot politiker får stora konsekvenser

Gunilla Franklin, som varit biträdande oppositionsråd på halvtid och specialistsjuksköterska på deltid, har samma erfarenhet.

– Det har visat sig vara mycket svårt att kombinera de två jobben. Jag har upplevt att det varit svårt att göra ett bra arbete på båda ställena, säger hon.

Beslutet att hoppa av har varit svårt.

– Mycket svårt. Jag vet inte vad jag ska göra nu. Detta beslut är något nödvändigt. Jag har försökt att jobba hårt och allt jag kan för dalfolket. Nu måste jag tänka på mig själv och min egen hälsa. Det finns nu inget annat, säger han.

DISKUTERA: Livlig debatt pågår på DT:s facebook - kommentera du också!

De två lämnar dock dörren öppen för politiken. De blir kvar som medlemmar i moderaterna och lämnar i dagsläget inga fullmäktigeuppdrag.

– Nu avgår jag som oppositionsråd. Jag har sagt att jag finns till partiets förfogande och kommer även sitta kvar i landstingsfullmäktige tills vidare. Men jag vet inte hur det kommer att utveckla sig. Jag vet bara att jag nu måste ta det här steget, säger Jacobsson.

SE TV: DT:s politiske redaktör kommenterar toppolitikers avgång

Moderaternas förbundsordförande i Dalarna, riksdagsledamoten Ulf Berg, beklagar situationen.

– Detta är ingen situation man önskar sig. Samtidigt har jag och hela partiet stor förståelse för deras beslut. Att vara landstingspolitiker på hög nivå är något mycket pressande. Man är som landstingsråd alltid påpassad och ska ställa upp i alla situationer. Uppdraget är mycket tuffare än riksdagsuppdraget jag har. Nu vill vi att de ska ta det lugnt och komma tillbaka med kraft. Sedan får vi se vad framtiden utvisar, säger Ulf Berg.

Moderaterna ska nu dra i gång arbetet med att hitta två ersättare.

– Det kommer naturligtvis inte bli lätt att hitta ersättare för Gunilla och Clas. De har gjort ett enormt och bra arbete i landstinget. Valberedningen ska nu börja arbeta med detta. Förhoppningen är att vi till nästa landstingsfullmäktige kan presentera två ersättare. Vilka de blir har jag och vi ingen aning om i dag, säger Ulf Berg.

Gunilla Franklin och Clas Jacobsson utsågs till oppositionslandstingsråd efter senaste valet - då partiets dåvarande ledare i landstinget, Jan Wiklund, valde att avgå.