Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två små barn hotas av utvisning

Om Migrationsverket verkställer en utvisning av en familj med två små barn - bosatta i en ort i Dalarna - från Azerbadjan blir troligen pappan fängslad och misshandlad och mamma utsatt för hedersvåld.

Familjen flydde från Azerbadjan till Sverige för sju år sen.

Pappan var politiskt aktiv i hemlandet, hade suttit i fängelse och misshandlats svårt.

Mamman hotades av hedersvåld på grund av att hon inte ville gifta sig med en kusin.

Familjen, som har två barn - åtta och sex år gamla - kom till Dalarna och sökte asyl.

Efter år av ansökningar, avslag, utvisningshot och utredningar presskriberades fallet 2009 och familjen sökte asyl igen.

Men man fick avslag.

Och nu hotas familjen av utvisning, vilket innebär en mycket osäker tid i Azerbadjan, där åtminstone pappan lär bli fängslad, som före detta politiskt aktiv.

– Det finns två tidigare fall av utvisning till Azerbadjan. Då blev männen i familjerna omhändertagna och fängslade, säger man från Asylgruppen Falun/Borlänge.

Migrationsdomstolen i Stockholm avgör ärendet inom kort.

Under de här sju åren som familjen vistats i länet har föräldrarna mått mycket dåligt psykiskt. En av dem har också vistats på sjukhus längre tider.

De två små barnen är helt integrerade i det svenska samhället.

De har gått på dagis och fritids och går i skolan. De talar flytande svenska.

Enligt Asylgruppen har barnen inga kunskaper eller kontakter med Azerbadjan.

– Det vore katastrof för dessa barns psykosociala utveckling om de tvingades tillbaka till ett land där deras pappa antagligen skulle hamna i fängelse och där de förmodligen inte ens skulle få gå i skolan, säger man från Asylgruppen.

När Migrationsdomstolen tar beslut i fallet är inte fastställt.