Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två rum och kök - som hemma hos en god vän

Annons

Det är som att komma hem till någon en lördagskväll när vi anländer till Banken Två rum och kök. Belysningen är dämpad, det skramlar lovande från köket och temperaturen är höstskön. Vi bjuds in till det största rummet där de ljusgröna väggarna pryds av lokal konst och möblerna inte är helt enhetliga. Men bekväma.

En titt på menyn visar en lockande blandning av kött, fisk, vilt och grönsaker. Krögaren tar inte ut svängarna alltför mycket utan här finns något för de flesta gommar.

Innan vi börjar den egentliga måltiden bjuds vi på bröd och en fluffig färskost samt en liten tapasinspirerad aptitretare: spansk skinka, parmesanost och kronärtskocka. Det är gott och absolut inget fel, men på en av Dalarnas förnämsta krogar hade vi nog önskat en något mer personlig, tillagad aptitretare.

I lagom takt kommer sedan vår kunniga och trevliga servitris ut med varje rätt. Tallrikarna är riktigt varma när det behövs och vattnet fylls på i tid, en enkel men nog så viktig detalj som många krogar förbiser.

Till förrätt beställer vi souvas, som är saltat och rökt renkött. Till det hör en brulé på västerbottenost, stekta kantareller, tunnbröd och picklat äpple. Det är en liten knepig förrätt som känns som två egentligen, då brulén och kantarellerna står för sig och resten för sig. De är dock helt ok var för sig, men äpplet tenderar att ta över med sin kryddiga lag.

Vi provar också pilgrimsmusslor med blomkålspuré, baconcrisp och örtsallad, en smakrik förrätt där en mustig dressing sticker ut som pricken över i:et.

Varmrätterna skiljer sig väldigt mycket från varandra. Den ena består av gösfilé med pancetta, pepparrot och kapris och är riktigt fin att titta på. På en fyrkantig tallrik tronar två gösbitar på gröna sparrisar och runt om fluffigt mos, vinröda rödbetor och stora mörkgröna kaprisfrukter.

Men smaken är verkligen inget att hurra för, utan rent av på gränsen till menlös. Dessutom har den ena fiskbiten en bismak av dy och någon av rödbetorna en ton av jord, som om den vore för dåligt skalad. Definitivt inte några smaker man vill hitta i en maträtt för 225 kronor.

Den hängmörade oxfilén då? Ja, med den är det precis tvärtom. Ganska tråkig att titta på men himmelskt god att äta. Kanske den bästa oxfilén krogtestarna någonsin ätit! Den är perfekt stekt och smälter bokstavligen i munnen. Rotfrukterna som hör till är krispigt goda, liksom de stekta potatisstavarna. Och tryffelbearnaisen kan få vilken bearnaisehatare som helst att bli omvänd.

Man kan tycka att 310 kronor är orimligt dyrt för en varmrätt, men hellre gå ut en gång och äta god oxfilé som denna än att äta två halvtråkiga köttbitar för 155 spänn styck!

Även efterrätterna är suveräna. Chokladpannacottan är rikligt tilltagen och kompletteras med en ljuv äkta smultronsorbet och massor av underbara bär. Hjortronsufflén är om möjligt ännu godare med sin blandning av varm sufflé, kall vaniljglass och en härlig blandning av färska hjortron och andra bär.

Mätt och nöjd blir man definitivt på de väl tilltagna portionerna på Två rum och kök i Falun. Även om köket inte når ända fram på varje rätt, så finns det gott om höjdpunkter. Och man känner sig välkommen och omhändertagen.

Som hos en god vän.

Krogtestarna