Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två nya naturreservat

Länsstyrelsen har beslutat om två nya naturreservat i Dalarna. Det ena i Täxberg, strax utanför Mora och det andra i Bredåsen i Älvdalen. Båda skyddas för sina gamla skogar och unika arter.

Bredåsen, söder om Långfjället är ett stort vildmarksområde på gränsen till Norge. Området består av en lågvuxen och riktigt gammal tallskog. Här finns en hel del döda träd som gynnar många andra djur och växter som är sällsynta. Marken ägs av Sveaskog.

Bredåsen är ett nygammalt reservatsbeslut, eftersom det bildades 2012, men sedan upphävdes av regeringen som ansåg att Länsstyrelsen Dalarna hade förbisett samernas rättigheter i området. Reservatets föreskrifter har nu ändrats i samråd med samebyn.

Täxberg i Mora består av en gammal lövbränna som har sitt ursprung i en stor skogsbrand 1888. Reservatet domineras av äldre barrskog, mest tall men men inslag av björk, asp och andra lövträd. På sikt kommer skogen att naturvårdsbrännas för att gynna lövträden i området, enligt naturreservatshandläggare Fredrik Enoksson.

Tanken att området i Täxberg ska göras tillgängligt på sikt genom att en vandringsled anläggs.