Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två nya flygplan till klubben

Klubbens stjärna Johan Gustafsson behövde ett vassare segelflygplan för att utveckla sitt konstflyg, nu står dyrgripen på flygplatsen i Dala-Järna. Kompanjonen Jari Niskanen som flyger distans och hastighet gjorde samma sak, köpte ett eget segelflygplan.

Johan Gustafsson har gjort en kometkarriär inom konstflyg. Han började tävla 2008 och blev svensk mästare samma år, två år senare blev han världsmästare. Någon nybörjare var han definitivt inte eftersom han flugit mycket med sin pappa. I och med framgångarna kom kraven på ett bättre segelflygplan. Därför köpte Johan tillsammans med sin pappa Christer ett plan i Tyskland i september. Flyplanet är av modell SZD-59 "ACRO".

– Jag ville ha ett plan med bättre prestanda och fler möjligheter att kunna flyga. Jag kan tävla och vara med på uppvisningar med det här planet. Klubben har en flotta på fyra segelflygplan, vi är runt 45 piloter som ska dela på dem, säger Johan.

Bland det häftigaste som Johan varit med om i karriären är när han vann VM-guldet i Finland och fick lyssna på nationalsången. Finland är hans lyckoland.

– Jag har som mål att vinna VM i Finland 2013, jag har inte åkt från Finland utan guldmedalj en enda gång, säger Johan.

Jari Niskanen som också investerat i ett segelflygplan gjorde det för att få mer tillgång till att flyga. Han flyger segelflyg och distans vilket innebär att han ska flyga en lagd bana så långt som möjligt.

– Min utmaning är att flyga långa banor, de flesta flyger 15-20 mil men jag flyger för det mesta 50 mil. Målet är att flyga över 100 mil, säger Jari.