Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två NHL-spelare ansluter till Tre Kronor

Pär Mårts inväntade ytterligare förstärkning från Stanley Cup. Nu har NHL-stjärnor med Leksands och Brynäs-meriter tackat ja till VM.

När Pär Mårts flyger till Prag på tisdagen så gör han det med en preliminär VM-trupp på 24 spelare vid sin sida.

Men trots återbuden från tvillingarna Sedin ("naturligtvis tråkigt, men that's life", säger Mårts) och Pittsburghs Patric Hörnqvist finns fortfarande ett smörgåsbord av högklassiga spelare som är VM-aktuella på andra sidan Atlanten.

Som Vancouvers Alexander Edler, Nashvilles Mattias Ekholm och Filip Forsberg, Ottawas Erik Karlsson och Mika Zibanejad och St Louis-trion Alexander Steen, Patric Berglund och Carl Gunnarsson. Ingen i det gänget har än så länge sagt nej till VM-spel.

– Vi har en trupp nu och vi vill inte slå sönder den hur som helst. Vi ska vara rädda om de som har burit laget och är kulturbärare, det är viktigare än man tror.

TT: Någon speciell spelartyp du känner att du behöver?

– Det är klart att det finns spets både på backsidan och forwardssidan där borta. Och det är spets vi är ute efter.

Tveksam till Lundqvist

Tre målvakter, däribland Skellefteås Markus Svensson, finns med i den preliminära VM-truppen. Och Pär Mårts är skeptisk till att invänta hur det går för Henrik Lundqvist – eller för den delen andra svenska spelare – i nästa Stanley Cup-omgång.

– Jag räknar med att Anders (Nilsson) och Jhonas (Enroth) är våra två fasta målvakter. Markus följer med om det skulle hända dem någonting, men vi kommer inte behöva anmäla honom direkt. Målvaktssidan är nog stängd, säger Mårts.

TT: Nog?

– Ja, jag tror inte på att man bara kan flyga över och leverera jetlaggad. Nu ligger NHL så till att första omgången är klar innan VM, men nästa omgång kan ju dröja fjorton dagar och då är det bara tre dagar kvar på VM.

På torsdag, dagen före premiären, måste Tre Kronor anmäla minst 17 spelare till VM. Men mycket talar alltså för att den slutgiltiga truppen på 25 spelare är så gott som spikad redan när turneringen börjar.

– Jag hoppas att det ska vara så. Men man skriver ju inte in killarna förrän de är på plats.

På tisdagen gjorde Mårts klart med två Nashville-spelare som gör att VM-truppen nu har sammanlagt tolv NHL-spelare. Mårts väntar även på besked från två till, det handlar om Patrik Berglund och Erik Karlsson. Alexander Steen och Alexander Edler tackde under tisdagen nej till VM på grund av skadekänningar.

Nu får Leksands-fostrade Filip Forsberg VM-debutera. Forsberg har en fantastisk säsong bakom sig med 63 poäng på 82 matcher i NHL:s grundserie. Det blev ytterligare sex poäng under sina sex matcher i Stanley Cup-slutspelet. Mattias Ekholm som spelade juniorhockey i Mora och vann SM-guld med Brynäs har även han tackat ja. Det innebär att han kommer att genomföra sitt andra raka VM.

Nu flyger Tre Kronor med 24 spelare till Prag. Sedan tas beslut om vilka spelare som får lämna VM-truppen - och om ytterligare förstärkningar kommer in.