Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två misslyckade försök att godkänna nya bostäder

Två gånger har kommunen godkänt bostadsbyggande vid Mjälgaskolan.
Två gånger har beslutet rivits upp av högre instans.
Nu kommer frågan upp en tredje gång.

I februari rev regeringen upp beslutet att godkänna detaljplanen för kvarteret Läroverket. Detta på grund av formella brister i handläggningen. Beslut hade fattats i miljö- och byggnadsnämnden. Frågan skulle ha hanterats i kommunfullmäktige.

I juni togs planen upp i kommunfullmäktige. Nu begicks nya fel och länsstyrelsen river därför upp beslutet. Det betyder att frågan i oktober för tredje gången kommer upp till beslut.

Länsstyrelsen pekar på otydliga formuleringar i protokollet. Några invändningar mot själva detaljplanen som möjliggör bostadsbyggande har länsstyrelsen inte.

I protokollet står: "Kommunfullmäktige beslutar att bifalla kommunstyrelsens förslaget".

I kommunstyrelsens protokoll som ligger till grund för beslutet står:

"Kommunstyrelsen godkänner att planförslaget inte innebär någon betydande miljöpåverkan. Någon särskild miljöbedömning har därför inte gjorts. Kommunstyrelsen godkänner förslag till detaljplan för kvarteret Läroverket 1 och överlämnar förslaget till kommunfullmäktige för antagande".

Som beslutet är utformat är det enligt länsstyrelsens bedömning inte tillräckligt tydligt. Därför måste kommunen för tredje gången försöka anta detaljplanen - nu på ett korrekt sätt.

Det är närboende som överklagat kommunens beslut, för att försöka bevara en större del av den idrottsplan som tas i anspråk. de klagande har inget emot att Mjälgaskolans högstadiedel blir bostäder.

Kommunens hantering innebär dock att bygget av nya lägenheter försenas ytterligare.