Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två hundarvargdödade

På kort tid har två jakthundar dödats av varg i skogarna norr om Falun.

I söndags var det en gråhund som slets itu i samband med att ägaren släppte henne inför den stundande älgjakten, söder om Enviken. I fredags dödades tvååriga stövaren Freja när hon var ute på harjakt, 500 meter från närmast bebodda hus i Björsberg i Bjursås.

– Hon skällde några grova skall, som om hon var rädd för någonting. Jag tänkte att hon kanske fått ström i svansen från något fårstängsel, säger hussen John Ericson som hittade hunden halvt uppäten, med hjälp av pejl.

Många säger ju "ni får skylla er själva som släpper hundar där det finns varg". Kommentar?

– Ja, man har ju hund för att jaga med, det är bara ju så. Det är ju inte så förbannat roligt när sådant här händer, samtidigt har jag varit medveten om att förr eller senare kan det ske. Sedan jag blev pensionär har jag jagat ganska så mycket, Freja var just intränad och jag har varit ute varannan med henne, om det inte regnat, säger John Ericson som har två gråhundar och en tax kvar.

– Visst kommer jag att fortsätta att jaga, och jag köper säkert en stövare igen. Tidigare har jag varit mest ängslig över gråhunden. Den kan ju stå och skälla på en älg i timmar, det blir som en reklampelare för hungriga vargar, säger Ericson.