Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två hundar kan bli problem

Fråga:  Jag har läst hit och dit så mitt huvud nästan värker, men jag tänkte
ställa frågan själv så jag får lite mer koll på saken. Vi snackar rasen
amstaff nu.

* Hur länge kan man vänta innan man måste kastrera hunden? Hur gammal får
den bli, innan alla beteénden redan sitter i?

* Hur stor är chansen att aggresivitet mot andra han-hundar försvinner med
kastrering?

* Om man har två kastrerade han-hundar som bor och lever tillsammans, och den
äldre är med under valpens uppväxt, ryker de ihop ändå? Även kastrering och
uppväxt tillsammans?

* Kan man lita på två kastrerade han-hundar och lämna dem tillsammans?

Är det ens värt att försöka testa om dom går ihop? För jag vill ju inte
börja älska en valp som sedan växer upp, och så går de inte ihop? Jag är
lite kluven här. Vill ha en till hane, men har läst så mycket om att två
hanhundar går inte ha ihop.

Men jag tycker att om man kastrerar båda, och är en bra flockledare, så borde det väl funka. Annars vad är det bästa man kan göra om man skall ha två hanhundar?

 // gilljam

Svar:  När ska man kastrera, är det väl bäst att fråga veterinären, som vet riktigt. När hunden har gått igenom sina mognadsperioder vid cirka två års ålder så brukar beteendena vara kvar om man inte jobbat med att få bort dem.

*Aggressiviteten försvinner inte med en kastrering, det är parningsdriften som avtar, de andra beteendena måste man jobba med eller så blir de kvar.

*Kastrering gör ju att de blir lugnare, och det gäller även tikar. Det är inte bara hanar som råkar i luven på varandra. De kan vara hur snälla som helst, men rätt triggning kan få dem att göra oönskade saker som till exempel slåss.

*Det är inte säkert att de slåss, men man kan ju aldrig garantera att de gillar varandra ändå. Att vara en flockledare är ju alltid A och O. Men ett ledarskap är inget man kan ta, utan det måste man förtjäna. Annars får hunden det!

Det är inte bara hanar som inte går ihop, det kan vara lika illa, om inte värre, att ha tikar ihop (med erfarenhet av båda). Det beror också mycket på hu rde beter sig och är uppfostrade. Man kan inte bara lita på kastrering, även om det är befogat många gånger.

Även om de växer upp som du beskriver, så kan de börja tycka illa om varandra senare, beroende på perioder med mera. Vad tycker den första hunden NU om valpar, unga hundar, andra hundar?

Kan bli bra med en ny, men man ska också veta att oftast tycker äldre hundar att valpar upp till ett halvt år är jätteäckliga och inte vill vara med dem. Men sedan har  vi de som är precis motsatsen.

Lycka till Inger