Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två fällda i Blåvittmålet

Annons

Det blev fällande domar för två av de tre åtalade i målet om misstänkta ekonomiska brott i IFK Göteborg. Förre klubbdirektören Mats Persson och förre kassören Jan Nilsson dömdes till ett års fängelse vardera. Spelaren Stefan Selakovic frikändes.

De fällande domarna gäller grovt skattebrott, trolöshet mot huvudman samt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Mats Persson döms även för osant intygande.

Jan Nilssons advokat förklarar att hans klient tar domen hårt.

Om man överklagar är oklart.

Åtalspunkten mot Mats Persson och Jan Nilsson om grov förskingring ogillas dock.

Göteborgs tingsrätt anser inte att punkterna om trolöshet mot huvudman, bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och osant intygande ska bedömas som grova.

Rättens ordförande, Hans Henriksson, var på plats när domen offentliggjordes.

Tingsrätten har nu tagit hänsyn till att de begått brotten för klubbens bästa.

När det gäller Stefan Selakovic, som alltså frikändes, kommer tingsrätten fram till att han inte haft något uppsåt att begå brott.

I sin slutplädering för två veckor sedan hävdade överåklagare Gunnar Stetler att Mats Persson och Jan Nilsson skulle dömas till fängelse för en rad ekonomiska brott, bland annat grovt skattebrott och grov trolöshet mot huvudman.

När det gäller Stefan Selakovic, som stått åtalad för bland grovt penninghäleri, har det gällt för tingsrätten att bedöma om han handlat medvetet eller av oaktsamhet.

Sommaren 2005 slog Ekobrottsmyndigheten till mot IFK Göteborg. Även spelaren Peter Ijeh misstänktes för brott, men friades snart. Klubbdirektören Mats Persson satt anhållen i två dygn. Både han och kassören Jan Nilsson lämnade sina uppdrag i klubben.

Upprinnelsen var de transaktioner som gjordes i samband med utbetalningar av ersättningar, så kallade sign-on-fee, till spelarna Peter Ijeh och Stefan Selakovic.

När Ijeh kontrakterades 2003 fanns inga pengar till sign-on-fee, han fick i stället en gåva från kassören Jan Nilsson i form av aktier värda drygt 1,2 miljoner kronor, som inte beskattades.

När Selakovic skrev på för klubben två år senare fick han en högre sign-on-fee än han skulle och ombads av Mats Persson att sätta in pengar på Jan Nilsson konto, en ersättning för gåvan till Ijeh.

Flera personer var under resans gång misstänkta i utredningen men avskrevs. En av dem var IFK:s förre ordförande Bengt Halse.

TT

Mer läsning

Annons