Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två drogs med i lavin mellan Salsfjället och Grövelsjön - Överlevarna efterlyses av fjällräddningen

Två skidåkare i 30-års ålder, drogs med i en lavin på lördagen. Den ene ska ha begravts under snön, medan den andra kunde gräva sig loss och gräva fram sin kamrat.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Lavinolyckan inträffade vid Sjöhöjden, mellan Salsfjället och Grövelsjön i ett område där det brukar gå laviner, laviner som i regel byggs upp av snö som blåser in i området.

Lavinen gick på lördagen, men det var först på söndagen som Mikael Westerdahl observerade att det gått en lavin på Sjöhöjden.

– Jag var ute och åkte bil och såg att lavinen gått. Så jag ringde fjällräddningsledarna och fick uppdraget att åka dit och kontrollera, berättar Mikael, som själv är fjällräddningsledare.

– När jag kom fram fann jag två ingångsspår i lavinen, men inga spår ut ur den, så då begärde jag förstärkning och Arne Näsvall mötte snabbt upp. Sedan kom även Björn Olsson med sin lavinhund och vi kunde söka igenom området.

När Björn anlände hade han precis fått information från STF Fjällstation av två personer, som dagen innan, var in på fjällstationen och berättade att de dragits med i en lavin där den ena begravts helt medan den andre begravts till midjan. Den senare kunde gräva sig loss själv och även gräva fram kompisen som begravts helt, så de två klarade sig undan äventyret med rena turen.

– Tyvärr lämnade de två inga kontaktuppgifter till fjällstationen så vi vet vilka de är. Vi vill gärna komma i kontakt med de båda för att kunna dra egna lärdomar om vad som hände och hur det hela gick till, säger Mikael Westerdahl och vill att de två drabbade kontaktar fjällräddningen i Grövelsjön, antingen genom polisen eller genom STF fjällstation i Grövelsjön.

Fjällräddarna fann även ett snowboardspår in i lavinområdet, som söktes av med hjälp av lavinhund.

– Nu blev det en bra övning, men det är ett område där laviner ofta går. Däremot är det inte så vanligt just där den här gick, säger Mikael.

Lavinen var rejält stor, brottskanten var två meter hög och lavinen var omkring 300 meter bred.

– Det var rejält stora snöblock som kom i rörelse så det här kunde ha gått rejält illa, säger Mikael.

Det finns ingen lavinvarning utfärdad för området.

– Här gäller det att vara allmänt uppmärksam, laviner kan gå på många ställen och det är svårt att peka ut speciella platser. Risken är då att man tror att det är säkert vid sidan om, säger Mikael.

Att människor dras med i laviner är ändå ovanligt i området.

– På norska sidan omkom två personer 1959, men här i Grövelsjön var det ganska länge sedan vi hade en lavin med människor inblandade innan den här, säger Mikael Westerdahl.

Läs även: 60-årig man begravdes i lavin

Läs även: Nödraket utlöste fjällräddningsinsats

För senaste nytt om olyckor, brott och bränder - Följ Brottsplats Dalarna på Twitter här

LÄS: Fler Blåljusnyheter här