Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Vad ska staten göra för Dalarnas krisande småkommuner? DT:s Gabriel Ehrling möter civilminister Ardalan Shekarabi (S)

DT:s ledarskribent Gabriel Ehrling förklarar bakgrunden till ledarsidesintervjun:

I slutet av januari räknades för första gången 10 miljoner invånare i Sverige. Sedan 1960 har befolkningen växt med en tredjedel. Den utvecklingen är dock ojämnt fördelad över landet. Inte minst är den ojämnt fördelad i Dalarna.

Medan landets storstäder dragit ifrån så är vi kvar ungefär där vi var för snart 60 år sedan. Men med en befolkningsminskning på en procent sedan 1960 så går det inte att tala om Dalarna i allmänna termer som avfolkningsbygd. Till bilden hör dock att Falun och Borlänge ökat med motsvarande en medelstor dalakommun vardera. De flyttlassen har alltså huvudsakligen rullat inom länets gränser.

Sedan jag återvände till Dalarna för snart fyra år sedan, och därmed började frekventera kommun- och landstingsfullmäktigen, har få saker varit så påtagliga som hur illa anpassad vår nuvarande offentliga organisering i kommuner och landsting är för de utmaningar som obönhörligen väntar när allt fler människor i skogslänen kommer att räknas som äldre och sjuka.

Inför regeringens sammanträde i Falun i går tog jag därför kontakt med civilminister Ardalan Shekarabi (S) och stämde träff för en intervju. Tidigare i veckan hade Shekarabi, i en intervju i Expressen, konstaterat att inte mindre än 50 kommuner i landet har ett så "akut läge" att de har svårt att ens klara sina grundläggande välfärdsåtaganden.

I bedömningen av kommuners förmåga att möta framtiden tittar regeringskansliet bland annat på befolkningsutvecklingen i närtid, de senaste tio åren. Bland de 50 där det sett särskilt dystert ut hittar man dalakommunerna Vansbro, Malung-Sälen och Älvdalen. Men vad innebär detta? I samtliga dessa fall rör det sig redan i utgångsläget om geografiskt sett stora kommuner. Ja, de två sistnämnda är enorma till ytan.

Ardalan Shekarabi är ett bekant ansikte i dalapressen, inte minst så då han som ansvarig minister hårt drev på för bildandet av nya storregioner. Under debatten menade han att en följd av nya regioner borde bli en översyn också av kommunstrukturen.

Men Shekarabi förlorade regionstriden. Kvar ligger problemen utan tydlig lösning.