Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Så fångar du största abborrarna – här är bästa tricksen

Abborren är den mest älskade sportfisken i Sverige. Det är bara så. Året om.
Det spelar ingen roll om du metar småfisk eller jagar stora exemplar. Den randiga riddaren är älskad.
– Den är så fantastiskt vacker och kan också ge karatehugg deluxe, säger Tony Nyman och delar med sig av sina tips.

Det borde vara sommarvarmt, men finvädret dröjer. Det är inget problem om du ska fiska abborre. Är det varmt i vattnet är fisket lätt när de simmar ytnära.

Då fiskar man med spinnare eller poppers, eller metar där det är grunt. Det är när det är kallt eller dåligt väder, när fisken står stilla, som det blir lite svårt.

Det är därför vi åker ut med Tony Nyman. Sportfiske efter gädda, gös och abborre ger honom både lugnet och kickarna. De senaste tre åren har han glidit över från jaktintresset till att lägga fritiden på fisket. Med ett personligt abborrekord på 1,78 kilo kan han det här.

– Alla kan få en storabborre här och där, men vill man ha många så måste man ha en taktik, säger Tony och gasar på mot vårt fiskeområde.

Båten är utrustad med ekolod och en elmotor, som gör att båten håller sig på samma plats när man fiskar.

Den här sjön håller alla hans tre favoritarter.

– Vi ska fiska med jiggar och också med en metod som kallas Texas-rigg. Abborren står nu vid djupbranterna och simmar in på grundare vatten för att äta, säger han och styr båten mot ett område utanför en brant klippstrand.

Ekolodet visar både betesfisk och större fiskar vid botten. Det är både gös och gädda. Men vi är ute efter abborren.

Det står ett stim på åtta meter djup.

– Man behöver inte ha ett ekolod, men det underlättar enormt när man letar de större abborrarna. De över kilot står inte i de stora stimmen utan brukar stå i ytterkanten av stimmen, förklarar Tony.

Klockan är strax efter sex på morgonen. Tony tycker att det bästa abborrfisket är tidigt på morgonen eller på kvällen.

Vi börjar med vanliga gummijiggar. De är åtta centimeter långa så kallade shad-jiggar. De har en längre svans och en klubba längst bak.

– Det ska vibrera bra. Det gillar abborren. Just nu fungerar lite naturliga färger, säger Tony och plockar upp en som påminner om en liten, smutsig mört eller gös.

Han gör ett långt kast och låter jiggen, med ett 14 grams huvud, sjunka till botten. Han vevar in, gör vevstopp och vevar igen. Oftast kommer hugget när jiggen får simmar nedåt med vibrerande stjärt.

– Försök att ha kontakt med linan hela tiden. Har du inte det så får du hugg utan att du känner dem, förklarar Tony.

Där satt den första, tror vi. Men det är en gös. Den följs av en liten gädda. Vi flyttar oss lite. Då börjar abborrarna nappa. De lätta knyckarna på spötopparna avslöjar dem direkt.

Den första är inte så stor, men de följs av ett helt gäng på mellan fem och åtta hekto. Tony tar upp dem försiktigt, tittar på fenorna och ler.

– De är så fina. Jag blir så glad, säger han och släpper tillbaka fisken i vattnet.

– Man ska vara snäll med fisken. Visst kan man ta hem en fisk för att äta, men inte till frysen. De stora abborrarna är inte någon bra matfisk. Tänk på att de växer långsamt. En enkilos abborre är över 15 år gammal. Det är lätt att förstöra ett fiskbestånd om man tar upp allt, säger Tony.

I alla sjöar måste man ha fiskekort. Det är viktigt för att fiskevårdsområdena ska kunna bygga båtramper och att stödutsätta fisk. I den här sjön får gösen en hjälpande hand.

Så hugger en till abborre, och en till. Alla har sugit in jiggarna långt in i munnen och kroken sitter perfekt i överkäken. Lätta att kroka av.

Han pekar på ekolodet som visar ett stort abborrstim. Det står på åtta meter. Det är 13,9 grader i vattnet.

– Det ser ut att blir ett riktigt rackarbajasarrace, säger han förväntansfullt.

Det blir det också. Efter 25 abborrar i fin storlek så landar fotografen Svanthe en på 8,5 hekto. Vi åker runt och letar lite större fisk. Tony vill gärna få upp en på över kilot. Det blir några fler gäddor och några fina abborrar, men inga bamsepojkar.

Tony prövar sin Texas-rigg. Det är en cirka en meter lång tafs med en tungstenskona och en så kallad offset krok där man döljer krokspetsen inne i jiggen. På så vis kan man fiska bottennära, där det är en massa stockar eller stenar, utan att fastna.

När abborren suger i sig jiggen gör man mothugg och så kommer krokspetsen ut och fastnar i abborrmunnen. Det funkar bra, men ger ingen kilosabborre.

Den här gången.