Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Somalia bandy spelar för att hjälpa flyktingar

Den 10 januari spelas inte vilken bandymatch som helst. Sandvikens damer möter somaliska bandylaget i syfte att samla in pengar till flyktingar. Bakom projektet Bandy for a better world står Michaela Hallqvist tillsammans med sina klasskompisar.

TV:

Borlänge Hjälper samlade in pengar till UNHCR

Michaela Hallqvist, 23, studerar sport managementprogrammet på Högskolan Dalarna. Nu läser hon en kurs där klassen gemensamt ska arrangera ett evenemang. Vilken typ av evenemang de skulle satsa på blev ett enkelt val.

– Vi vill göra någonting viktigt i och med allt som händer i världen. Vi bestämde oss för att samla in pengar till människor på flykt, säger Michaela Hallqvist till Dala-Demokraten.

Klassen har därför anordnat en bandymatch mellan det somaliska bandylandslaget från Borlänge och SAIK, Sandvikens damlag.

– Först var vi rädda att vi tagit oss vatten över huvudet, men det var inte alls svårt att hitta lag som vill ställa upp! Somaliska bandylaget och SAIK är de två första lagen vi har frågat och båda lagen vill väldigt gärna spela, säger Michaela Hallqvist till Dala-Demokraten.

Matchen kommer att spelas på Tunets IP den 10 januari. Biljetter kostar 20 kronor och kommer säljas på plats från klockan 10:30 samma dag. För nyanlända flyktingar är evenemanget gratis. Syftet är nämligen att, förutom att samla in pengar, ta tillfälle i akt att integrera nyanlända med Falubor och Borlängebor. Klassen vill visa nyanlända någonting väldigt svenskt, och då blev en bandymatch passande.

– Vi hoppas på en mysig dag där det finns chans att umgås och knyta kontakter. Det kommer säljas fika och ordnas lotteri.

LÄS MER: Somaliska landslaget hittade ny plan och sponsor

Alla pengar kommer skänkas till FN:s flyktingorgan UNHCR. Organisationen delar ut nödhjälp till flyktingar och finns på plats där det behövs. De bistår bland annat med tak över huvudet, sjukvård, mat och vatten.

Att ordna ett evenemang som detta kräver både tid och kreativitet, men även pengar.

– Vi har fått en startbudget av skolan, men vi letar hela tiden efter företag som på ett eller annat sätt vill sponsra projektet, säger Michaela Hallqvist till Dala-Demokraten.

Klassen har gjort en Facebooksida som går under namnet Bandy for a better world. Där kan vem som helst hålla sig uppdaterad om hur projektet går.

Michaela Hallqvist börjar bli nervös inför matchdagen. Totalt får 1500 åskådare plats på arenan. Hon säger att de hoppas på mycket folk, och att de får en vacker vinterdag med snö och is.

Hon vill fortsätta engagera sig även efter detta projekt.

– Detta är ett bra sätt att se vilket intresse som finns hos allmänheten. Vi är många i klassen som tar examen till våren, så vi får se vad som händer då.

LÄS MER: Mångfaldsdagar inför premiären av Trevligt Folk