Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Sol, dans och jubileum i Bingsjö

Den 46:e upplagan av Bingsjöstämman bjöd på strålande väder och en hyllning till en av byns stora spelmän.

Annons

Besökare och arrangörer kunde inte ha önskat sig så mycket bättre väder när den invigningstalande dalapolitikern Alf Johansson förklarade årets Bingsjöstämma 2015 invigd på onsdagseftermiddagen. Möjligen var det för varmt för folkmassan som svettades på grässlänten framför dansbanan.

– Bingsjöstämman lever och bli bättre och bättre för varje år, säger Pontus Selderman, ordförande i Dalarnas spelmansförbund, uppe på scenen.

På campingen bakom Danielsgårdens loge hittar man det så kallade "V-Dala Camp", Västmanlands-Dala nations studentspelmanslags tillhåll. I stället för att bevittna invigningen sitter Annika Mathz, Sara Sharin, Henrik Zacco och Gabriel Munn och lär varandra låtar.

– Det här är som julafton för mig, man får bara inte missa det. Alla man känner kommer hit, säger Annika Mathz från Rättvik.

Lite längre bort sitter Nicholas Subrain från Örebro och njuter av det varma vädret i bara kalsongerna tillsammans med vännerna Tobias Åslund, Jerk Wååg och Niklas Gunnarsson. Det är andra gången han besöker stämman och han hyllar den kamratliga stämningen i Bingsjö.

– Det är jättehärligt. Man går runt, träffar människor, dansar och spelar musik tills man inte orkar mer, sen spelar man lite till, säger Nicolas medan han borstar tänderna trots att det är en bra bit in på eftermiddagen.

Under årets stämma fanns det en del att jubilera. Ethnolägret med deltagare från 19 olika länder firade 25 år och uppträdde traditionsenligt under invigningen. Spelmannen Hjort Anders från Bingsjö föddes för 150 år sedan och uppmärksammades med konsert i Bingsjö Kapell på kvällen.

Den engelska violinisten Bridget Marsden, som flyttat till Sverige mycket på grund folkmusiken i Bingsjö, var en av dem som uppträdde i kapellet. För en månad sen släppte hon skivan "When I listen to Bingsjö" som är en blandning av olika låtar från spelmän inom Bingsjös fioltradition som inspirerat henne.

– Jag älskar tonspråket, jag älskar rytmen i det, jag älskar att det är väldigt personligt. Tio olika personer kan spela samma låt men det låter på tio helt olika sätt. Det finns väldigt mycket plats att ge det en egen tolkning, men du är fortfarande i en tradition och i ett sammanhang, Det tycker jag är väldigt häftigt.

Vad är det som är så speciellt med stämman här i Bingsjö?

– Det sammanfattar folkmusik i Sverige på ett ganska bra sätt. Det är en blandning av så olika människor här och alla samlats för att de har någon sorts kärlek eller anknytning till musik. Om man går runt och lyssnar på alla buskspel och folk som står på scen så kommer du höra så mycket olika musik. Det är en öppen och välkomnande stämning oavsett vem man är.