Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Se 9-årige dragsterföraren Marcus från Grängesberg

Han trampar plattan i mattan. Sedan bär det av i full fart för dragsterföraren Marcus Andersson, 9 år.

Intresset ligger i familjen och pappa Carl-Eric skojar att Marcus fått med sig det i modersmjölken. Förra säsongen gick bra och Marcus har fått blodad tand.

Åtta tävlingar ingår i SM och familjen gör sig beredd att fara runt i landet kommande månader. Det har de inget emot. Tvärtom är Carl-Eric ganska belåten.

– Jag har inget emot att han spelar datorspel, han får göra det också. Men det här är ett bra intresse att ha, med bra sammanhållning ute på tävlingarna.

Mamma Liv Andersson berättar att det var så Marcus förhandlade till sig sin bil, social som han är.

– Vi hittade honom i ett partytält där han pratade med en tjej som vuxit ur sin bil. Han har sparat och gnetat, samlat pant till exempel, och har faktiskt lyckats betala halva bilen själv. På så sätt har han visat att han verkligen vill också.

I juniordragster gäller att man har en egen given tid som man ska komma så nära som möjligt. Det handlar med andra ord inte om att vara snabbast.

På så sätt kan förare i olika åldrar tävla mot varandra. Den äldre, ofta med snabbare bil, får starta senare. Är man snabbare än sin förutbestämda tid, då åker man ur (såvida inte motståndaren var ännu snabbare).

Marcus kör i hastigheter kring 68 kilometer i timmen. Säkerhetsföreskrifterna är ganska omfattande. Föraren måste ha gått en utbildning och bilen måste kontrolleras. Carl-Eric kan inte påminna sig att några allvarliga olyckor skett inom juniordragster.

Än så länge är det han som står för skruvandet – på familjens tre bilar. Men förhoppningen är att Marcus ska vilja lära sig mer om hur tekniken fungerar.

– Andra föräldrar har sagt åt oss att njuta nu, innan han kommer upp i klasserna, skrattar Liv.