Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV-sändning från Masarnas hemmapremiär hotad

Det återstår drygt en månad till elitseriestarten i speedway på Brovallen. Till dess måste elljusanläggningen uppgraderas – för kommande tv-sändningar. Nu är tiden knapp, och i värsta fall kan Masarnas hemmapremiär bli utan tv-sändning.

Annons

Läs även: Speedwaylegendaren bakom Masarnas nya bana

På onsdagen togs ett enigt beslut i bildningsstyrelsen att belysningen ska bytas ut på befintliga stolpar. Men frågan är nu om uppgraderingen hinner bli klar i tid till Masarnas möte med svenska mästarna Elit Vetlanda den 10 maj. Eftersom Brovallen är en kommunal anläggning ska nu en offentlig upphandling göras.

– Kommunen har uttryckt en bekymran över att det kanske inte hinner bli klart i tid till premiären. Jag har kontakt med Swemo och C more om läget. Det är för en eventuell tv-sändning som bekymret ligger i just nu, och som jag förstod så hade de tänkt att sända vår match mot Vetlanda, säger Sören Bäckman, tävlingsledare och besiktningsansvarig i Masarna.

Mikael Westberg (S), bildningsstyrelsens ordförande, bekräftar att beslutet är klubbat men att tiden börjar bli knapp.

– Ja, vi vet inte om vi hinner till hemmapremiären. Det här ska upphandlas enligt de regler som gäller för offentlig upphandling, säger han.

TV: Se det vilda firandet efter att Masarna säkrade elitserieplatsen

Kan ni påskynda det från kommunen på något sätt?

– Det beror lite på om det rör sig om en vanlig upphandling eller så kallad förenklad upphandling, så det törs jag inte säga. Men vi kommer att sätta i gång omedelbart nu när beslutet har tagits, säger Westberg, som tillägger:

– Men i och med att det bara är armaturen och inte stolparna som ska bytas ut så kommer det att gå snabbare när arbetet väl är i gång.

I Masarna kan man nu inte göra annat än invänta, men Sören Bäckman har ändå tron på att det kan lösa sig snabbt.

– Det ligger nog i kommunens intresse också. Masarna är ju lite av en ambassadör för Avesta. Kommunen har varit väldigt tillmötesgående, vi har fått det vi pekat på och utfört jobbet och de har stått för materialet för den övriga driften, till rimliga kostnader. Kommunikationen har varit jättebra, säger han.

Läs även: Här är Masarnas matcher 2016

Från Swemo ges också åtminstone delvis lugnande besked.

– Jag är ju av uppfattningen att de jobbar på försöker lösa det här på bästa sätt. Och hinner de inte så får de ordna det så fort det går, säger Tony Olsson, koordinator i idrottsgruppen på Swemo.

Men belysningen håller för att köra elitseriespeedway?

– Ja, det har körts speedway i allsvenskan under några år. Då hade det inte gått att köra matcher förra året heller i så fall. Problemet här ligger i tv-sändningen.

Så det blir premiär på Brovallen den 10 maj?

– Ja, jag kan inte se att det inte skulle bli det, säger han.

Krönika: "Det här maslaget ska inte behöva åka ur"