Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Pensionärer övar på halkbanan i Falun

Det är inte bara nybörjare som sladdar runt på Dalarnas Trafikövningsplats i Falun. Även pensionärer får känna på hur det är att göra kraftiga inbromsningar på torrt respektive halt väglag.
– Det här borde vara obligatoriskt för alla som aldrig testat, säger Bernt Bergkvist, en av deltagarna.

Ett 40-tal pensionärer från länets alla hörn möttes upp på halkbanan under måndagsförmiddagen. Under dagen fick de prova på att accelerera upp till olika hastigheter och därefter bromsa hårt på olika väglag.

– Vi gör det här för att "avrosta" dem inför vintern. Det innebär att de ska förberedas inför att vägarna blir hala, säger Hans Moberg, VD på Säker Trafik Dalarna.

Pensionärerna fick köra både på raksträckor och i kurvor. När det var halt var det, inte helt oväntat, svårare att styra och väja för hinder.

– Det blir fyra gånger längre stoppsträcka när det är halt jämfört med när det är torrt, säger Hans Moberg.

En av dem som deltog var Åke Sterner, som tidigare jobbat som ambulansförare.

– Eftersom körning varit en stor del i mitt yrkesliv, har jag erfarenhet av olika typer av väglag. Men det är definitivt inte en nackdel att åka på halkbanan, säger han och tillägger att både mörkerseende och reaktionsförmåga försämras med åldern.

Pensionären Bernt Bergkvist har haft körkort sedan 1956. På den tiden ingick inte halkbanan i körkortsutbildningen.

– Då fick man lära sig det här på egen hand. Man fick lattja runt med bilen ute på upplogade sjöisar, säger han.

Utbildningsverksamheten är främst inriktad på att stötta länets organisationer och företag vid fortbildning av sina medarbetare. Men om man som pensionär känner att man vill gå halk- och riskkursen är det bara att höra av sig till NTF eller Säker Trafik AB.

– Vi har avsatt varje måndag till det här, säger Hans Moberg.