Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Nya gjutformar ger nya jobb på Blixbo cementfabrik

Cementfabriken i Karlsbyheden har importerat femton sprillans nya gjutformar. De kommer användas till en unik produktion av ett särskilt betongblock.
– Framåt våren kommer vi säkerligen behöva utöka vår personal, säger chefen Peder Flygt.

I en stor container anlände de 15 stålformarna till Blixbo cementfabrik under torsdagen. De har fraktats in från Salt Lake City i delstaten Utah, USA.

– Vi såg dem på en mässa för två år sen. De tillverkade så otroligt fina block så vi kände på en gång att vi måste slå till, säger Peder Flygt.

Köpet innebär att fabriken nu har ensamrätt på tillverkningslicensen i Sverige. Betongklossarna som formarna skapar kallas Verti-block och används som stödmurar vid exempelvis vägbyggen då nivåskillnaderna i marken är stora.

Intresset för produktionen har redan börjat märkas av bland kunderna i landet. Peter Flygt kan inte vänta på att få börja gjuta.

– Det ska bli spännande att få utveckla den här produkten, säger han.

Blixbo cementfabrik har funnits sedan 1920-talet. I dag jobbar sammanlagt fem personer där, men det här kommer förändras framöver.

– Vi har mycket och göra och de här formarna innebär ju ännu mer arbete. Så vi måste utöka personalstyrkan, säger Peder Flygt.

Exakt hur många fler arbetare som behövs är dock oklart i nuläget.