Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: De pantar burkar för människor på flykt

När eleverna i årskurs 3 på Kyrkskolan i Borlänge fick höra om flyktingkrisen i Syrien ville de genast göra något för att hjälpa till. Sagt och gjort så började de samla ihop och panta burkar, och nu är de uppe i flera tusen kronor.
– Jag trodde att alla skulle komma med några tjugolappar, säger läraren Nina Melandsö.

Det var när Nina pratade med eleverna i årskurs 3 på Kyrkskolan i Borlänge om den oroliga flyktingsituationen i världen, främst i Syrien, som barnen blev väldigt engagerade i ämnet.

– Jag hade inte tänkt mer än att vi skulle prata om det men barnen började genast tänka på hur Kyrkskolans klass 3 kan bidra till att blev bättre, säger Nina.

Eleverna började bolla runt en mängd idéer hur man kunde samla in pengar. Det kunde handla om att vara gatumusikanter, sätta upp en cirkus, tigga framför affären eller anordna en loppis. Tillslut kläckte någon idén att alla skulle samla pantburkar för att få ihop pengar till människorna på flykt.

– Vi tycker synd om dem. De blir lurade av folk och så är det många som dör på Medelhavet. Nu vill vi bara försöka rädda så många flyktingar som det går, säger Anton Bergenström i Kyrkskolans årskurs 3.

Och eleverna har varit flitiga. De har hittills fått ihop strax över tretusen kronor med hjälp av föräldrar, släkt och vänner. Lärare Nina Melandsö är inte förvånad över engagemanget men imponerad över summan man fått ihop.

– Det är en väldigt engagerad klass. Men jag trodde alla skulle komma med några tjugolappar, jag trodde inte det skulle bli såhär. En flicka har pantat för 800 kronor själv. Hennes pappa har kört henne fram och tillbaka. Föräldrarnas engagemang har varit fantastiskt, säger Nina.

Klassen kommer att fortsätta att panta burkar i några veckor till innan de röstar om vilken hjälporganisation som ska få pengarna, och de har även utmanat årskurs 6 på Kyrkskolan att göra likadant.

LÄS MER:

Gosedjuren framme hos flyktingbarnen

Chefen Mirjana kom själv till Sverige som flykting

Raafats flykt från Syrien till Rättvik tog två år