Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Carl-Johan Linér gratulerade firande gymnasieskola

Talare efter talare hyllade elever, personal och verksamhet på ABB Industrigymnasium när man på fredagen firade 20-årsjubileum. Se Carl-Johan Linér, platschef på ABB i Ludvika, prata om hur skolan hjälper till att fylla företagets kompetensbehov.

På plats var personal och elever från nu och då, samt representanter för ABB, VBU, bland många andra.

DT fick en pratstund med skolans rektor Sven Crispinsson, vd Agneta Berliner, samt nuvarande eleverna Ida Wåhlberg, Sara Elfberg, Johanna Lindberg och före detta eleverna Magnus Åkman och Marielle Hagström.

De två sistnämnda, numera civilingenjörer, talade varmt om kvaliteten på utbildningen, den goda sammanhållningen och möjligheten att se hur den tekniska industrin fungerar på nära håll i och med samarbetet med framför allt ABB.

Båda konstaterade att det är en handfull av klasskamraterna som jobbar på ABB i Ludvika nu och att utbildningen faktiskt har en bredd som gör att man har många möjligheter efteråt.

Vd Agneta Berliner sade att många elever är ambitiösa så till den grad att det skulle kunna bli en hård miljö, men att hon tror att det faktum att det är en liten skola där man är nära varandra underlättar.

Sven Crispinsson konstaterade att utbildningen har förändrats under hans 16 år där, inte minst på grund av nya regler.

– Det är mindre fritt nu. Det är 15 procent av hela kursutbudet som vi kan nischa – resten är låst. Det här tvingades fram när det etablerades fler friskolor. En del blev väldigt yviga i sin utbildning och det fick de här konsekvenserna.

En annan förändring är fördelningen mellan könen. Ida Wåhlberg berättar att de i hennes klass är fler tjejer än killar. Hon, Sara Elfberg och Johanna Lindberg tror att skolan har fått ett rykte om sig att vara tuffare än den faktiskt är.

– Eftersom vi är färre elever kan lärarna erbjuda mer hjälp. Och det är en bred utbildning.

Carl-Johan Linér sade i sitt tal att elevernas kompetens kommer att vara livsviktig i framtiden för att ABB ska kunna behålla sin konkurrenskraft. Den tekniska utvecklingen är a och o för företaget och han lyfte fram ungdomars förmåga att hänga med i den.

– Då blir vi oslagbara, sade han.

VBU:s utbildningschef Åke Sandberg var en annan av gratulanterna. Han berättade att gymnasieförbundet, eller om man vill skattebetalarna, varje år lägger tio miljoner kronor på utbildningen.

– Ni är med andra ord värdefulla. Men vi satsar på er för att vi tror på er.

Både han och ABB Industrigymnasiums rektor i Ludvika, Sven Crispinsson, framhöll samarbetet skolorna emellan som mestadels positivt – trots att man alltså konkurrerar om samma elever.

Nye ägaren Fredrik Svensson, som under hösten har tagit över efter det lärarkollektiv som tidigare ägt skolan, berättade för DT om sitt engagemang. Han är en del av en traditionsstark företagarfamilj vars verksamhet inleddes samma år som ASEA:s. Den är på många sätt också starkt sammankopplad med ABB, i och med ett långtgående samarbete.

– Jag har kommit dit i mitt liv att jag kan välja vad jag vill jobba med. Och det här ligger mig varmt om hjärtat. Jag tycker att det känns fantastiskt kul att få vara med och motivera ungdomar.

Verksamheten måste gå runt, säger han, men har inga ambitioner att tjäna pengar. Och Fredrik Svensson konstaterar att rektorn styr skolan.

– Vi har ju en skola med ambitioner utöver det vanliga. Och i relationen med näringslivet, det är där jag kommer in. Jag är ju entreprenör och tycker att det är roligt att den här skolan är så engagerad gentemot företagande.