Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Borlänge Simsällskap med en ny generation av talanger

Rolf Möller är Borlänge Simsällskap supertränare som bland annat har lotsat fram talanger som Lars Frölander och Karin Furuhed. Han hade egentligen gått i pension för några år sedan men hade svårt att hålla sig borta från simningen. Nu tränar han en ny generation simmare som pekar ut en ljus framtid för klubben.

Rolf Möller började jobba som tränare i Borlänge Simsällskap 1981 när föreningen hade en av sina mest framgångsrika perioder. Han var borta en vända på 90-talet när det blev för mycket att dubbeljobba som både gymnastiklärare och simtränare.

Han återvände igen under några år, för att sedan pensionera sig 2007. Men för tre år sedan var han tillbaka i simhallen, trots allt.

– Jag hade lagt av men sedan började de ringa mig igen och jag fick hoppa in när andra tränare var sjuka eller borta, till exempel. Sedan fick jag en egen åldersgrupp att ta hand om och nu är man fast igen, säger Rolf.

Men det verkar han inte ha någonting emot. Rolf berättar han att han ibland har svårt att göra någonting före träningspassen eftersom han bara går runt och funderar vilka övningar han ska köra med sina adepter, en åldersgrupp födda mellan 2003 och 2006.

Och det verkar ge resultat. Nyligen tog hans grupp storslam i dalamästerskapen i simning som hölls i Hedemora.

– Pojkarna gjorde ju rent hus bland de som är födda mellan 2003 och 2006. Det är jätteskojigt. Så nu måste vi söka utmaningar någon annanstans. Det dyker väl upp någon i Dalarna som gör lite motstånd får vi hoppas, det stimulerar alla.

Om Rolf säger att det är en talangfull grupp så lyssnar man eftersom han har jobbat med en hel del talanger genom åren - och han har sitt sätt att upptäcka dem.

– Jag tittar efter hur de rör sig i vattnet, om de är mjuka i rörelserna och sedan hur hög närvaro de har, alltså träningsviljan. Sedan är det en tredje grej: om de är för bra för sin grupp måste de få möjlighet att utvecklas i en annan grupp. Därmed inte sagt att det är något elittänk bakom det, det handlar bara om utvecklingsmöjligheter, för de utvecklas olika.

Och att det funkar verkar tydligt. Rolfs metoder är populära bland hans adepter. Maja Bergman är 12 år och drömmer om att bli världsmästare i simning.

– Han är en bra tränare, han lär ut bra. Jag vill inte att han ska sluta, säger Maja och får medhåll av lagkamraten Timothy Ståhl, 11 år:

– Rolf är en riktigt bra tränare, jag vill inte att han ska sluta för han är bra, säger han.

Rolf må vara 69 år men verkar ännu inte ha några planer på att lägga simningen på hyllan.

– Det är roligt att ha någonting att gå till och ens kompetens försvinner ju inte bara för att man blir äldre. Man kan fortsätta att hjälpa till och jobba litegrann. Sen är det alltid uppfriskande att jobba med ungdomar, de är ju så spontana med mycket skratt och glädje.

LÄS MER:

En tränareepok som går mot sitt slut