Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV/BILDEXTRA: Eva Kallersand: "Jag föll för Vasaåket – skejtade i Fäders spår"

 
Vasaloppet 2021
Visa alla artiklar

Nix, det var inte alls meningen. Men jag har både längdskidor, pjäxor och stavar och dessutom jobbar jag i Mora om dagarna.
Så till slut föll jag för det härliga "grupptrycket". Alla skidåkare jag sett när jag strosat runt i Mora på mina lunchraster. Som stolta och med stora leenden passerat målportalen nu i tre veckors tid i Vasaåken.
På fredagsmorgonen hängde jag äntligen själv med Vasaåkarna från Evertsberg, i jakten på ett stort glatt leende hela vägen in i mål!

Mycket är lite udda detta corona-anpassade år i Vasaloppsspåren. Någon minut innan klockan nio på fredagsmorgonen knäpper jag på mig skidorna vid starten i Evertsberg. 45 kilometers skidande till Mora väntar.

Jag har susat fram i dessa klassiska fäders spår ett antal gånger tidigare. Kämpat för mina stav- och skidspetsars liv i trängseln under Vasaloppet uppför backarna till Smågan. Kivats lite glatt om utrymmet också vid starten i Tjejvasan och Halvvasan.

Och nu vid startfållan i Evertsberg, en av de allra sista dagarna av årets Vasaåks-säsong, liknar det nästan lite trängsel. Men den blir kortvarig. För snart är hela skidgänget iväg och bara efter några kilometer är vi så utspridda att det ibland känns som om jag är ute på ett alldeles eget litet träningspass. Vi har ju inte ens nummerlappar på oss i år, vi motionärer i Vasaåken.

Men då och då dyker det upp skidåkare. Någon kör om eller så råkar jag köra om. Har tydligen riktigt bra glid utför backarna från Evertsberg. Och att det ändå är på "riktigt" och inte bara en vanlig "go tur" på skidor i solen blir påtaglig när kontrollerna dyker upp, en efter en.

Glada bullutdelare och blåbärssoppa-servitörer, pigga skidvallare som gärna fixar åkarnas skidor. Och så några riktigt fina och roliga peppande snack med alla skidåkar-kollegor i spåren.