Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Beskedet från myndigheterna – endast bordsservering men skidanläggningar och skolor stängs inte

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelade på en pressträff på tisdagen att endast bordsservering kommer att tillåtas på landets restauranger, caféer och barer.
– Beslutet kommer att påverka företagare runt om i landet. Vi förstår det. Men det är nödvändigt, säger Lena Hallengren.

LIVE-TV, 13.00: Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här.

Regeringen har i samråd med Folkhälsomyndigheten tagit beslutet, som gäller från och med i morgon.

Exakt vad åtgärden kommer att gälla är ännu något oklart men Johan Carlson tryckte på att det handlar om barservering. Hämtmat kommer fortfarande vara tillåtet.

– Vi förbjuder inte barer. Men vi vill inte ha folk stående i hela baren, säger han.

Både socialministern och generaldirektören tryckte på att svenskarna bör överväga att inte resa under påsken.

Folkhälsomyndigheten har haft samtal med länsstyrelsen, regionen och smittskyddet i bland annat Dalarna kring fjällanläggningarna.

– Vi har haft en väldigt bra diskussion väldigt bra diskussion med SLAO, intresseorganisationen för skidanläggningar som har tagit fram en omfattande plan för hur man ska minska riskerna i skidbackarna, säger Johan Carlson.

Man stänger alltså inte skidanläggningarna i nuläget.

– Vi bedömer att med de åtgärder som vidtas så innebär inte skidåkningen någon större smittrisk än när man rör sig i samhället i övrigt, säger Carlson.

Slutligen bekräftade man att grundskolor och förskolor i nuläget inte kommer att stängas.