Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusen bilder sparas i Falu gruva

Under en dag i maj dokumenterade människor över hela världen sin vardag. Ett tusental bilder valdes ut och resultatet blev en bok och en utställning. Kopior ska förvaras i en kapsel i Falu Koppargruva.

– Det är häftigt att kunna visa att det är så mycket mer som förenar oss än som skiljer oss åt här på jorden, säger Jeppe Wikström på bokförlaget Max Ström som är en av initiativtagarna till projektet.

Den 15 maj i år uppmanades människor över hela världen att dokumentera sin vardag genom fotografi. Över 100 000 bilder skickades in och betydligt fler amatörer än professionella fotografer har deltagit.

– Några saker har överraskat oss. Vi har inte fått in något snusk, inget våld och ingen politisk propaganda. Det är ärliga, uppriktiga och självutlämnande bilder. Och många av de bästa bilderna har tagits av amatörer.

Trots att foto traditionellt är en mansdominerat är fler än hälften av bilderna i projektet tagna av kvinnor. En av dem är den frilansande journalisten och fotografen Ana Carolina Fernandes från Rio de Janeiro. Hennes bild är tagen i Rio de Janeiros tunnelbana och visar en fullpackad tunnelbanevagn särskilt avsedd för kvinnor, men där en och annan man ibland tränger sig in. Vagnen används i rusningstrafik bland annat för att förhindra sexuella trakasserier.

– Brasilien är världens sjätte största ekonomi och ändå måste vi ha en vagn enbart för kvinnor. Det borde inte vara så på 2000-talet. Det finns fortfarande primitiva människor och samhällen. Och det ville jag visa för världen, säger Ana Carolina Fernandes som under en period åkte i den rosa kvinnovagnen varje dag.

Denize Karabuda från Stockholm är inte professionell fotograf utan lockades av tanken att fotografera vardagen i syfte att någon i framtiden ska titta på bilden och se tillbaka på hur det var. Hennes bild föreställer svärmodern Inga Carlsson sittandes vid sitt köksbord med larmtelefoner och en specialanpassad mugg framför sig.

– Det är något fantastiskt med människor som har levt och har en historia. Hon är 95 år och klarar sig själv. Det får man inga medaljer för, men hon stretar på. Jag tyckte att det var häftigt att beskriva hennes vardag, säger Denize Karabuda.

Utställningen A day in the world visas på Världskulturmuseet i Göteborg och Kulturhuset i Stockholm. För att bilderna ska finnas kvar till eftervärlden förvaras en tidskapsel i Falu koppargruva. I kapseln finns boken, printade fotografier och en dator där bilderna finns lagrade digitalt. TT Spektra

Sally Henriksson

Cecilia Ekebjär