Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turerna i Peab-affären ledde till polisanmälningar och uppsägningar

Det var i juli DT kunde avslöja oegentligheter i samband med upphandling vid Falu kommuns trafik- och fritidsförvaltning. I efterspelet blev flera av förvaltningens medarbetare polisanmälda för mutbrott. Förvaltningschefen varslades och avskedades den 18 november, ett avsked som nu lett fram till en stämningsansökan till Falu tingsrätt.

I juli avslöjar DT att kommunen brutit mot lagen om offentlig upphandling sedan trafik- och fritidsförvaltningen i december 2010 förlängt ett avtal med Peab angående drift och underhåll av kommunens gator och vägar. En förlängning som skedde utan något politiskt fattat beslut. Avtalet omfattar till exempel all snöröjning av kommunens gator och vägar.

I februari träffas flera personer på förvaltningen tillsammans med representanter för Peab vid Högbo bruk i Sandviken där man håller en konferens och drar upp riktlinjer för ett partneringavtal. Peab står för alla kostnader och fakturerar i sin tur halva kostnaden till kommunen som inte betalar med hänvisning till kostnader i baren. Efter det skickas ingen ny faktura förrän i slutet av juli.

Det förlängda avtalet anmäls till Konkurrensverket i augusti och i ett första yttrande som kom under oktober yrkar myndigheten på 10 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Kommunen tillsätter en extern revision som utförs av KPMG. En rapport lämnas i början av oktober. Förvaltningschefen Helén Lott stängs av med omedelbar verkan. Kort efteråt stängs även Peabs avdelningschef Bengt Staffas av.

En intern utredning visar att Peab stått för hela kostnaden då medarbetare från förvaltningen tillsammans med företrädare från Peab åkt på en gemensam resa till Tallinn. Ytterligare fem personer från förvaltningen stängs av. En dryg vecka senare stängs ännu en medarbetare av. Totalt sju personer från kommunen har då stängts av.

Riksenheten mot korruption börjar titta på ärendet måndagen den 17 oktober och tar kontakt med representanter från kommunen.

Fredagen den 21 oktober har kommunens interna utredning kommit så pass långt att kommunen väljer att polisanmäla fem medarbetare som misstänkta för mutbrott. Man anmäler även händelsen i Högbo bruk där man gjorde upp om partneringdeklarationen.

En knapp vecka senare, den 26 oktober, varslas förvaltningschef Helen Lott om avsked. Ett avsked som verkställs den 18 november.

Den 30 november slutar ännu en chef vid förvaltningen. Han får sex månadslöner och avslutar sin anställning med omedelbar verkan. De sex månadslönerna motsvarar den uppsägningstid som följt om mannen sagts upp av personliga skäl.

Den 27 december 2011 inkommer Helén Lott till Falu tingsrätt med en stämningsansökan mot Falu kommun med avsikt att ogiltigförklara avskedet.