Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuppen vann mot grannen

Sören Nyström fick klagomål på sin tupp.
Men utredningen visade att han inte har gjort sig skyldig till några brister i djurhållningen.
– Själv tycker jag att det är lite sorgligt att något sådant stör, säger han.

Det var i mars i år som någon av grannarna lämnade ett klagomål till miljökontoret om Sören Nyströms tupp Gordon.

I klagandet beskrevs att Gordons galande stör vid olika tider på dagen och ibland så tidigt som klockan fem på morgonen.

Då Sören Nyström arbetar som kommunbiolog på miljökontoret i Borlänge överlämnades ärendet till Falu kommun.

Med hänvisning till ett tidigare rättsfall i Miljödomstolen där det beslutades att höns och tupp skulle hållas inomhus mellan 20.00-07.00 på vardagar och mellan 20.00-09.00 på lördagar, söndagar och helgdagar, föreslogs samma föreläggande.

Men en enkät i Bergslagsbyn där Sören Nyström är bosatt, samt fyra inspektioner visade att djuren redan hålls inne under dessa tider.

Därmed är djurhållningen inte att betrakta som en olägenhet.

– Vi människor har ju alla olika preferenser på vad som stör oss. Det här var dessutom en rätt så avlägsen granne. Själv tycker jag att det är lite sorgligt att något sådant stör när till exempel trafikstörningar har förekommit mycket här i Bergslagsbyn, säger Sören Nyström.

När han underrättades om klagomålet befann han sig plötsligt på andra sidan av skrivbordet.

– Jag har ju själv hanterat ärenden som det här. Det var väl ingen behaglig känsla men jag tog det hela med ro. Men det känns tragiskt, jag har inte varit den som misskött mina djur. Men så klart visste jag det redan innan det hela utreddes.

– Sen kanske man kan fråga sig hur mycket ett klagomålssamtal av den här typen till myndigheterna kostar och hur mycket tid det går åt, när de har betydligt viktigare saker att syssla med, säger Sören Nyström.