Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunneln vid Spendrups huvudvärk för Trafikverket

Trafikverket har skrinlagt planerna på att fräsa ned vägbanan i tunneln mitt emot Spendrups i Grängesberg.
– Det blir ingen trafiksäker lösning, säger Thomas Johansson, projektledare vid Trafikverket.

Syftet med att fräsa ned vägbanna i tunneln skulle vara att öka bredden i tunneln så man även skulle få plats med gångbana med räcke.

– Men det är inte genomförbart, det blir för brant lutning mot riksvägen och långtradare (rån Spendrups lager) skulle få svårt att komma upp på riksvägen, speciellt vintertid, säger Johansson.

Därmed är frågan om ökad säkerhet i tunneln och som skulle vara till gagn för bland andra högstadielever boende på Björkås, tillbaka på ruta ett. En lösning, noterar Johansson, skulle vara att flytta riksvägen mot öster.

– Men där står badhuset och vi har förutsatt att badhuset blir kvar, säger han apropå diskussionerna om att Spendrups vill komma över badhustomten och här bygga en ny infart till bryggeriområdet.

– Andra alternativ är en ny vägport eller en separat gång- och cykelväg. Vad som kan göras får nu tjänstemän på Trafikverket planering titta på.

Kommunen kommer, i likhet med vintern 2014 – 2015, att kommande vinter erbjuda busskort till ungdomar boende på Björkås och som går i högstadiet på Parkskolan.

– Det är cirka 20 elever som berörs och busskort kommer att delas ut direkt efter höstlovet och gälla från vecka 45 (2 november). Preliminärt gäller korten fram till vecka 8 nästa år men beroende på vädret kan det bli en längre period, säger Maria Haag som handlägger skolskjutsar.