Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tung Dalaprofil blir kollega med Emil, Pippi och Bröderna Lejonhjärta

En av de allra tyngsta Dalaprofilerna har lämnat landskapet för att bli kollega med Emil, Pippi och Bröderna Lejonhjärta.
Ardennern Calle, Årets Dalahäst 2008, ska nämligen jobba i Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.
– Calle älskar barn, säger hästkarlen Harri Wiklund.

Under mer än tio år visade Calle upp sig för besökare av julmarknader, bröllop, bygdespelet "När trollen flydde Gagnef", majstångsresningar och andra festligheter runt om i Dalarna.

Med ägaren, hästkarlen och Gagnefsbon Harri Wiklund vid tömmarna drog han runt 1000-tals människor – från små barn till Dalahövdingen Maria Norrfalk.

Under Medeltidsmarknaden i Leksand var han under elva år en strålande stjärna och alla barns kelgris...förlåt kelhäst.

Calle insåg på något sätt tidigt att är man riktigt stor måste man vara extra snäll.

Läs mer om Calle: Nationaldagsfirande med många kulturer, Bästa hästen inte av trä, Bodarnas midsommarfirande firade 40 år, Han blev årets Dalahäst, Julstämning i Kvarnsveden och Coola Calle en miljövänlig hästkraft.

Han har fått priser i både skogs- och brukskörning – och dessutom anlitats som fotomodell (!) och gjort reklam för Dalaprodukter.

– Han är en stjärna som älskar att stå i centrum och som är väl medveten om att han är stor och vacker, säger Harri Wiklund.

Han köpte Calle som 1,5-årig unghäst – från Mellerud – och har kamperat ihop med ardennern under så många år att de av många betraktades som oskiljaktiga.

Men allt har ett slut...

– Jag upptäckte att jag inte längre har den tid som Calle behöver och kräver. Han vill arbeta i skogen, på åkern och framför allt köra runt med barn. Det kändes inte bra att bara låta honom gå i hagen, berättar Harri och tillägger – med en blick åt makan Lizas håll – att det känns som han genomgått en skilsmässa.

Ungefär 13 års daglig samvaro – Calle är numera 15 år – gjorde Calle och Harri till ett samtrimmat par, så samtrimmat att en domare under en brukstävling påtalade att Harri inte skulle kommunicera med hästen som om den vore en människa.

Nu har Calle flyttat till Västervik, där han under nye ägaren Bengt Mårtenssons ledning, ska arbeta i skogen, lära upp unghästar – och sommartid svara för turkörning i Astrid Lindgrens Värld, sagoparken i Vimmerby.

– Bengt är en hästkarl av den gamla stammen och Calle har det bra. Dessutom får fler barn stifta bekantskap med honom, konstaterar Harri och berättar att familjen ändå har två hästar, som övriga familjemedlemmar tar ansvar för.

– Men Calles box känns väldigt tom...

Läs fler Gagnefsnyheter.

Läs fler Leksandsnyheter.

Läs fler Rättviksnyheter.