Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunabyggen säljer äldreboenden

Tunabyggen vill sälja 298 lägenheter.
Det handlar om sex stycken omsorgsfastigheter.
– Det vi säljer är väggarna. Verksamheten inne fortsätter som tidigare med kommunen som huvudman, säger Olle Rigborn (S), ordförande i Tunabyggens styrelse.

Det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen planerar en försäljning av sex fastigheter - sammanlagt 298 lägenheter.

Det handlar om det helt nybyggda äldreboendet Kungsljuset i Kvarnsveden (47 lägenheter), Hagbacksgården (44), Tunagården (58), Mångatan (49), Hagalundshuset (95) och Vinkelhaken (5).

Fastigheterna förs nu över till ett dotterbolag, som sedan säljs om kommunfullmäktige under första kvartalet 2013 ger klartecken till affären.

En omfattande utredning har genomförts där Tunabyggen tittat på olika alternativ. Bland annat att sälja ett helt område och att omvandla hyresrätter till bostadsrätter.

Valet föll på att sälja omsorgslägenheter. Enligt Olle Rigborn bedöms möjligheten som god att hitta en seriös och långsiktig ägare. Han pekar på att det finns flera bolag, där pensionsfonder har intressen, på marknaden.

– De ser långsiktigt på förvaltningen.

Tunabyggen räknar med att göra en vinst i spannet 50-75 miljoner kronor på affären. Pengar som ska användas för att betala av skulder, till underhåll och till nyproduktion.

– Det här är för företagets bästa, säger Olle Rigborn.

Han konstaterar att det totala antalet lägenheter i Borlänge inte minskar för att Tunabyggen säljer ett antal fastigheter.

– Kan vi satsa på nybyggnation blir det totalt sett fler lägenheter i kommunen. Det är det vi behöver i Borlänge.

Hyresgäster i berörda fastigheter kommer att löpande informeras via brev. Tunabyggen betonar att den föreslagna försäljningen rör själva byggnaderna. Inte den verksamhet som kommunen bedriver i lokalerna. Den fortsätter precis som tidigare.

– Att kommunen ser till att det bedrivs en bra verksamhet är viktigare än vem som äger fastigheterna, menar Olle Rigborn.

När Tunabyggen för ett antal år sedan sålde lägenheter blev det politisk debatt. Rigborn tror att det även denna gång kan bli en hel del diskussion - och kritik. Han pekar dock på att bolagets styrelse, med representanter för olika partier, är helt enig.

I styrelsen valde dock Matts Hammarqvist (V) att lämna en protokollsanteckning. Där menar Hammarqvist att affären kanske är bra för bolaget, men att det för kommunen är en dålig affär som med säkerhet medför högre hyror.