Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tummen upp för sanering av gamla miljösynder

ABB får tummen upp av myndighetsnämnden miljö- och bygg gällande bolagets åtgärdsförslag för två gamla deponier på Magnetgärdet invid Lyviken i Ludvika.

Här kan du ladda ner den nya DT-appen i Appstore för iPhone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Det västra cirka fyra hektar (40 000 kvadratmeter) stora deponiområdet och det intilliggande något mindre, som i dagligt tal har kallats för Snötippen, har också förekommit på miljömyndighetens lista över gamla deponier/soptippar som bedömts kräva åtgärder.

Myndigheten har dock inte behövt dra på sig hårdhandskarna i det här fallet påpekar miljöchefen Göran Eriksson:

– Nej, det enda vi gjort är att vi gjort företaget uppmärksamt på att det här är två områden som bör åtgärdas.

Den impulsen räckte av allt att döma för att ABB skulle anlita miljökonsulten Structor Miljöteknik AB. Den 1 december förra året presenterades handlingsplaner på hur efterbehandlingen är tänkt att utföras.

I onsdags beslutade myndighetsnämnden att godkänna åtgärdsplanerna, som trots det sjönära läget inte framstår som särskilt avancerade.

Det bedöms nämligen räcka med en övertäckning av det västra området, som är belamrat med allt från gamla isolatorer och metallskrot till färgrester, blästersand, sot och betong.

Fläckvis förekommer höga halter av både koppar och zink, samt bly – såväl ytligt som på stora djup. Metallernas rörlighet varierar och spridningen av metaller sker främst till ytvatten i dagsläget.

Men enligt den utredning som gjorts är urlakningen marginell. Tillskottet av metaller från deponin till ytvattnet beräknas stanna vid 0,4 kilo bly, 0,78 kilo koppar och tre kilo zink – per år.

Som jämförelse anger ABB att tillskottet från den av gruvverksamhet påverkade sjön Saxen i Saxdalen är betydligt högre – 180 kilo bly, 100 kilo koppar respektive sju ton zink.

Den låga urlakningen av metaller är också anledningen till att miljömyndigheten tycker det är rimligt att en övertäckning av området räcker. Detta eftersom åtgärderna "... i första hand syftar till att skydda människor.".

Och praktiskt nog finns täckmassorna i grannskapet, vid Snötippen. Här finns cirka 10 000 kubikmeter massor som beräknas räcka till ett minst tre decimeter tjockt täckande lager på deponiområdet.

Men innan schaktningarna vid Snötippen påbörjas ska en avgränsning göras för att gräva bort de kvicksilverrester som påträffats vid en provpunkt.