Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff kritik mot petad förvaltningschef

Föga överraskande kom måndagens kommunfullmäktige att präglas av den heta frågan om äldreomsorgen.
Lite slumpartat fanns "huvudrollsinnehavaren" på plats, alltså den åt sidan petade förvaltningschefen Anders Hjelm.
Tacken han fick var en sågning av kommunalrådet Leif Nilsson (S).

Hjelm var på plats för att föredra ärendet om ett kommunalt övertagande av hemsjukvården, vilket för övrigt ett enigt fullmäktige sa ja till.

Men långt innan det ärendet kom upp utbröt en het debatt kring äldreomsorgen i samband med att omsorgsnämndens ordförande Monica Forsgren (S) skulle redogöra för budgetunderskottet, vilket nu pekar mot 6,5 miljoner kronor på helår.

Detta underskott ledde för ett par veckor sedan till att Anders Hjelm fråntogs ansvaret för äldreomsorgen.

Men nu gick Jan Tholerus (C) till attack mot Monica Forsgren och undrade över hennes ansvar som nämndordförande, inte minst med tanke på att underskottet byggts på med många miljoner under sommaren utan att övriga i nämnden har underrättats om det.

Tholerus dundrade:

– Är det ett rimligt sätt att hantera ett politiskt ledarskap?

Monica Forsgren svarade, till synes rejält tagen av angreppet:

– Nej, det kanske det inte är. Jag vet inte riktigt vad jag ska svara.

Då ingrep kommunalrådet Leif Nilsson (S).

– Jag tycker att Monica ska sitta kvar som ordförande. Jag litar på henne och tycker att hon har agerat starkt.

Nilsson förklarade att det till viss del var mellancheferna inom äldreomsorgen som "tappat fotfästet" och i allt för hög grad tagit in timvikarier, men han la i än högre grad skulden för det skenande underskottet på Anders Hjelm.

– Nämnden måste ha en förvaltningschef som signalerar: Det här går inte. I stället sa han för bara några veckor sedan till mig att han trodde ekonomin skulle ordna upp sig innan årets slut.

Leif Nilsson fortsatte med sitt försvar av Monica Forsgren:

– Om inte en förvaltningschef lämnar ut hela bilden blir det väldigt svårt.

Anders Hjelm fick i sin roll som tjänsteman bara stillatigande lyssna på utläggningen, men tillfrågad om det hela i en paus undslapp Hjelm sig angående Leif Nilssons uttalanden:

– Det är ingen historiebeskrivning jag känner igen.

Hjelms inställning till att bli kvar på sin nu ganska avskalade chefstjänst fram till pensionering i sommar förändrades dock inte under kvällen.

– Nej, jag stannar.

Oppositionen (utöver C även M, FP och MP) var för övrigt samlad i ett ifrågasättande av S-hanteringen av den krisande äldreomsorgen. Oppositionsrådet Lotta Gunnarsson (M) ville veta var pengarna skulle tas till de 10,4 nya tjänster som utlovats.

– Från de medel vi har och jag bedömer det ekonomiska läget så gott att vi klarar det, svarade Leif Nilsson (S).

Slutligen kan det nämnas att fullmäktige tog beslut om följande:

* att omdisponera 150 000 kronor som var planerade för den nu skippade ombyggnaden av Gubbo förskola till att göra stambyte i Munkbo gamla skola, där en lägenhet ska färdigställas.

* att avslå ett medborgarförslag om ombyggnad av Vasatorget, med flytt av lekplats och nyöppning av Vasagatan som genomfart. Förslaget gillades, men befanns för dyrt. Önskemål om belysning, bänkar och växter är däremot på gång att infrias.

* att köpa in två nya brandbilar för totalt fyra miljoner kronor.

Den ena brandbilen kraschades vid sommarens svåra olycka i Tolvsbo. Måndagskvällens fullmäktige inleddes för övrigt med en parentation över och tyst minut till minne av de två omkomna brandmännen Harri Lehto och Tobias Bäckström