Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff kamp på vårdcentral efter nedläggning

När Vårdcentral Södra Dalarna i somras lade ned stod plötsligt Hedemora vårdcentral med 10 500 patienter men en organisation anpassad för 7 000.
Efter en mycket tuff period hade personalen äntligen fått arbetsro, bara för att åter kastas ut i något som mest liknade kaos
Men det avskräckte inte Krister Wahlén, som den 1 oktober övertog jobbet som verksamhetschef för vårdcentralen.

Hedemora vårdcentral tvingades först anpassa kostymen efter det minskade antalet patienter. För ett år sedan var den tuffa omorganisationen genomförd, vårdcentralen kunde uppvisa en budget i balans och samtliga yrkeskategorier var fulltaliga.

– Alla hjälptes åt att spara och gneta för att nå målet, det var en tung period, men till slut nådde vi dit. Första halvåret 2012 var vi balans, på alla sätt. När Södra Dalarnas lade ned kom vi obalans igen när alla patienter kom tillbaka. Utmaningen är att komma tillbaka i balans, men just nu saknar vi personal för att klara det, menar Gunvor Thorslund Stålberg, sedan månadsskiftet pensionerad verksamhetschef.

Efter snart fyra månader kan det fortfarande vara svårt att komma fram på telefonen och det är lång väntetid för att få träffa läkare. I nuläget saknas 4,5 läkare och vårdcentralen måste åter förlita sig på stafettläkare. När tiderna inte räcker till hänvisas patienterna till akuten på Avesta lasarett.

Det saknas också sjuksköterskor, läkarsekreterare och undersköterskor. Till årsskiftet hoppas man ha kommit i kapp och åter kunna ge den service man önskar.

De senaste två årens händelser har också gett anledning till självrannsakelse.

– Ja, har det kommit något gott ur det här, så har det blivit klart för alla att vi inte kan leva i tron att patienter automatiskt ska komma till oss i en jämn ström, säger Gunvor. Vi måste behandla dem så att de vill komma till oss.

Mitt under den mest turbulenta perioden kom Krister Wahlén till Hedemora vårdcentral för att "skolas" in i jobbet som verksamhetschef.

– Jag är sjuksköterska i grunden och har jobbat inom landstinget i 30 år, senast som verksamhetschef på Tisken och Norslunds vårdcentraler, presenterar han sig.

– Jag tycker det är spännande med primärvård, säger han. Vi jobbar med att rekrytera personal till vårdcentralen för att kunna möta upp behov. Det är en process som kommer att ta oss större delen av året, men successivt ska det märkas av, främst i form av ökad tillgänglighet och jag vill be om ursäkt till Hedemoraborna för att vi inte räcker till för alla just nu.

Och framtidsplaner saknas inte trots att det just nu handlar om att hanetar verksamheten dag för dag. Bland annat pågår diskussioner om en gemensam familjecentral med Hedemora kommun.