Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff debut i maktens korridorer

Nye dalariksdagsmannen Anders Ahlgren (C) har tagit sina första stapplande steg i maktens korridorer. Veckan i riksdagen har varit intensiv.
– Just nu är det lite snurrigt i skallen. Jag måste nog få smälta intrycken i några dagar innan allt faller på plats, säger han.

Annons

Sedan i tisdag har riksdagens ordningsman, kammarsekreteraren, drillat nye dalariksdagsmannen Anders Ahlgren i hur allt rent praktiskt går till i riksdagen.

– Det är mycket att hålla reda på. Det har bland annat handlat om regelgenomgångar, id-klarering, lösenord, ordningsföreskrifter, datainloggningar, blankettkunskap, information om säkerhetsplaner - och inte minst att bara lära sig hitta i maktens korridorer.

Mycket är nytt och ovant.

– Bara en sådan sak som att hitta. Det är faktiskt riktigt lätt att gå bort sig här. Introduktionen har varit intensiv, men samtidigt oerhört välplanerad och effektiv, säger han.

Han är mäkta imponerad av riksdagens fotfolk.

–Inget görs av en slump. Folket som jobbar här för att hjälpa oss folkvalda är oerhört kompetenta. Att bara röra sig i dessa lokaler inger stor respekt. Inte minst när man ser historiens företrädare hänga på väggarna, ser plenisalen och tittar in i utskottsrummen. Det är en skön och pirrande känsla att nu vara en del av detta, säger han.

Han har hittat sin stol, riksdagens plats nummer 22. Namnplattan är redan graverad och monterad på plats.

– Jag hade som "rookie" hoppats på en mer tillbakadragen plats på dalabänken och i plenisalen. Nu hamnar jag längst fram!, bredvid talmannen, partiernas toppolitiker och regeringens företrädare. Allt beror naturligtvis på den framträdande roll Kenneth Johansson hade i riksdagen. Jag fick helt enkelt ärva hans plats nu när jag hoppar in mitt i mandatperioden. Om jag tar plats i riksdagen efter 2014 så kommer det här att regleras. Då får jag ta en plats allra längst bak på dalabänken, säger han.

Riksdagens korridorer ekar ännu tomma på politiker. Riksdagen öppnar formellt för säsongen om två veckor, den 18 september.

– Då drar riksdagens arbete i gång på allvar. Jag har haft turen att få plats i trafikutskottet och näringsutskottet. Som ersättare. Jag hade också önskat mig just detta, säger han.

Från sitt utskottsarbete räknar Ahlgren med att kunna vara en tillgång för länet.

– Jag är ledamot i riksdagen för hela riket, men jag har valts av väljarna och befolkningen i Dalarna. Därför kommer jag jobba stenhårt för de frågor som berör oss i länet, säger han.

Den fråga han kommer satsa mest kraft på som riksdagsman är satsningar på infrastrukturen - vägar och järnvägar - i Dalarna.

– I det korta perspektivet kommer regeringen lägga förslag som berör satsningar på järnvägar i länet. För industrins, och för de planerade gruvsatsningarnas skull. Det är jag fullt förvissad om. Infrastrukturfrågan är helt avgörande för Dalarnas framtida tillväxt, säger han.

Regeringens infrastrukturproposition kommer staka ut riktningen mot 2024.

– Och där kommer det finnas mycket för mig att jobba med i det långa loppet - för att påverka departementet innan färdiga förslag läggs till utskott och riksdag. Där ser jag en stor chans att kunna verka för länet. Det handlar om ett mer robust järnvägsnät, att tågen håller tider och att beslut tas för att underlätta ytterligare för person- och godstransporter. Där kan jag göra en skillnad. Näringsdepartementet, som styr frågan är ju ett Centerdepartement, säger Anders Ahlgren.

En levande landsbygd är en annan hjärtefråga.

– Jag vill verka för att riksdagen ska garantera en lägsta servicenivå i landsbygden. Att det ska finnas tillgång på affärer, dagis, apotek och bredband. Det här kommer stärka landsbygden och ge den möjligheter till utveckling, säger länets nye riksdagsman Anders Ahlgren (C).